Medic tânăr din Gorj, mort în Franţa din cauza suprasolicitării

Un medic anestezist originar din Târgu Jiu și aflat la muncă la francezi și-a pierdut viața la sfârșitul săptămânii trecute, decesul său provocând o serie de discuții în privința programului extrem de încărcat pe care îl au oamenii în halate albe. Gorjeanca ar urma să fie repatriată azi pentru ca sâmbătă să fie înmormântată la Scoarța, pe meleagurile natale ale părinților, în timp ce, la fostul său loc de muncă vor continua discuțiile despre programul greu de lucru și despre lipsa anesteziștilor.

Simona, așa cum a fost prezentată de ziarele din Franța, dar și de postările pe internet făcute de medici care nu au cunoscut-o niciodată, dar care au dorit să fie alături de ea și de familia acesteia, lucra la francezi de trei ani, după ce, anterior, lucrase la o clinică din Timișoara. A sperat că peste hotare va putea câștiga mai bine, dar niciodată nu s-a gândit că ar fi vorba de un program de lucru imposibil de imaginat pe malul Jiului sau al Begăi, relatările din presa franceză arătând că gorjeanca muncise aproape 80 de ore fără întrerupere. Duminică dimineața ea a fost găsită fără suflare în cabinetul său, relatările din Franța arătând că ea și-ar fi pus capăt zilelor cu o injecție letală, lucru pe care însă familia de la Târgu Jiu a acesteia l-a negat ieri în mod categoric și ferm.

Decesul Simonei s-a produs însă într-un context în care Franța nu are suficienți medici, în ciuda miilor de specialiști străini pe care i-a atras pentru a lucra în Hexagon. Două colege ale gorjencei au criticat-o dur pe ministra sănătății din Franța, întrebând dacă aceasta știa despre programul infernal de lucru de care au parte cadrele medicale. „Suntem o mică familie aici. Petrecem atâtea ore împreună. Uneori stăm aici mai mult decât acasă. În plus, colega noastră care s-a sinucis tocmai terminase o săptămână de 78 de ore. Nu poate fi lăsată să spună (n.r. - ministrul francez al Sănătăţii, Marisol Touraine)că nu din cauza activităţii sale la spital s-a întâmplat acest lucru şi că era pur şi simplu o femeie din România căreia i se făcuse dor de ţară! Ea se numea Simona şi era ca şi noi, de origine străină, dar ca şi noi, epuizată şi obosită", a declarat una dintre colegele cu care Simona lucra la spitalul din Châteauroux.

Sacrificiile și regretele

Simona a plecat în Franța împreună cu soțul său și cu băiețelul de șapte ani, bărbatul urmând cursuri pentru a deveni ambulanțier. Ca orice părinte, pentru puștiul de șapte ani gorjeanca spera să poată rezista și să facă rost de suficient de mulți bani care să îi permită să revină acasă și să își refacă viața personală cu ei. Nu se dădea înapoi de la muncă, dar era nevoită să renunțe la viața de familie, colegele ei povestind în presa franceză că nici ele nu stau suficient de mult lângă cei mici, programul de lucru de la spital fiind unul care le ține departe de familii chiar și cu zilele. „Nu ne vedem copiii suficient. Împărtăşeam acest sentiment toate trei. Eu am descoperit-o, duminică dimineaţa, când am preluat garda. Dar noi nu spunem că din cauza aceasta s-a sinucis Simona. Îi respectăm gestul. Fără să încercăm să judecăm de ce. În schimb, ministrul care nu o cunoştea, care nu a venit aici niciodată, nu ştia dacă se simţea sau nu bine în pielea ei (...) Considerăm că declaraţiile ei sunt o injurie la adresa Simonei”, a declarat una dintre colege.

Persoane care nu au cunoscut-o niciodată pe Simona au reacționat la decesul acesteia și au postat pe internet comentarii prin care își exprimau regretul pentru dispariția acesteia. Medici care, la fel ca și gorjeanca, trebuie să muncească mult în străinătate sau pe bani puțini acasă au ținut acum să fie alături de familia acesteia și de cei care au cunoscut-o și apreciat-o în mod direct. „Nu am cunoscut-o pe Simona, înțeleg că muncea la Chateauroux de 3 ani, că a fost un medic competent care ne-a făcut onoare și că are un băiețel de 7 ani, care a rămas fără mamă. Îmi pare rău, îmi pare atât de rău… Vă rog, dragi colegi, să o păstrați în amintire, chiar dacă nu ați cunoscut-o, fiind lupta pe care a dus-o nu a fost ușoară și cred că noi toți cei care suntem aici știm despre ce e vorba. Dumnezeu s-o ierte și să se odihnească în pace. Adio, Simona!”, se arată într-o postare pe internet făcută de un medic român aflat și el la muncă în străinătate.

Înhumare la Scoarța

Familia Simonei nu a dorit ieri să facă nici un comentariu cu privire la cele întâmplate, o soră a acesteia, procuror la București, menționând că dorește nici un fel de publicitate pe această temă, deși aici nu despre așa ceva este vorba. Familia a dezmințit însă categoric veștile despre sinuciderea Simonei, ziariștilor care s-au interesat despre caz spunându-li-se că documentele emise de autoritățile franceze cu privire la cauzele decesului sunt cu totul altele decât un act suicidal. Extenuarea fizică de care a avut parte gorjeanca au făcut-o să nu mai poată îndura programul de lucru infernal, Simona urmând să fie adusă, cel mai probabil, spre sfârșitul acestei zile la Târgu Jiu. Trupul său neînsuflețit va fi depus la Capela Cimitirului Municipal, iar sâmbătă este programată înmormântarea la Scoarța.

Vizualizări: 206

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: