Vezi aici problemele constatate de specialişti la monumentele din Parcul Central

Operele lui Constantin Brâncuşi din Parcul Central au fost analizate amănunţit de către o comisie de sculptori şi arhitecţi. Raportul specialiştilor arată că au apărut fisuri la acoperământul din plumb al Porţii Sărutului.

Sculptori, arhitecţi şi specialişti în restaurarea monumentelor din piatră s-au reunit la Târgu Jiu weekendul trecut pentru a analiza starea în care se află operele lui Constantin Brâncuşi din Parcul Central. Această întâlnire a fost programată încă din lunile mai-iunie, însă nu s-a putut materializa din cauza programului de lucru încărcat al specialiştilor. “Abia vineri am reuşit să-i reunim la Târgu Jiu pe Iulian Olteanu, şeful firmei care a realizat restaurarea în 2003, pe prof. dr. ing. Dan Lungu, directorul general al Institutului Naţional al Monumentelor Istorice, pe Paul Popescu, reprezentantul Uniunii Artiştilor Plastici şi pe arhitecţii Dumitru Florescu şi Mihai Maikovski. A fost o întâlnire tehnică, la care au participat şi autorităţile locale, ce a avut drept scop analiza operelor din piatră, soluţii şi propuneri în legătură cu protejarea, conservarea şi monitorizarea operelor din piatră”, a declarat Teodora Ciobanu, director interimar al Direcţiei de Cultură “Constantin Brâncuşi”. După şedinţa de la sediul primăriei, specialiştii au fotografiat şi au analizat fiecare operă din Parcul Central.

Aşteaptă soluţiile

Reprezentanţii comisiei spun că nu s-au găsit daune majore care să implice eforturi financiare deosebite. “Din fericire, nu s-au găsit daune majore la nici una dintre componentele ansamblului. Local, pe anumite pietre, s-au localizat muşchi şi licheni şi ca atare se impune un tratament biologic. De asemenea, au fost constatate mici fisuri la acoperământul din plumb al Porţii Sărutului. Trebuie găsită o soluţie de protejare provizorie, urmând ca în primăvară să se realizeze o curăţire generală sau chiar refacerea plumbului de pe partea de acoperământ”, a declarat sculptorul Paul Popescu, reprezentantul Uniunii Artiştilor Plastici. În aceste zile specialiştii vor finaliza raportul. “După finalizarea raportului, aşteptăm soluţii şi propuneri de protejare a operelor pe perioada de iarnă de la proiectantul general Aurel Botez, care nu a putut fi prezent la Târgu Jiu din cauza unor probleme neprevăzute”, a precizat Teodora Ciobanu.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: