Vezi cât costă un porc de Crăciun

Prea scump pentru cumpărători şi prea ieftin pentru cei care vând, cam aşa este văzut preţul pentru porcii de Crăciun scoşi la vânzare zilele acestea în târgurile pe care Direcţia Sanitar Veterinară le-a avizat pentru funcţionare doar pentru următoarele săptămâni. Negocierile sunt în toi, mai ales că până la Ignat nu mai este mult, iar fără tradiţionalii caltaboşi nu se poate pe masă. În târg, un porc de circa 120 de kg costă peste opt milioane de lei.

Cinci târguri de animale vor fi funcţionale la nivel de judeţ pentru ca gorjenii să îşi poată cumpăra în următoarele săptămâni tradiţionalul porc de Crăciun. Cel mai mare târg de acest gen, cel de la Peşteana, a atras sâmbătă ca un magnet sute de potenţial cumpărători şi zeci de vânzători. Din portbagaj sau din camionetă, din căruţă sau din microbuz, porcii au fost marfa care a stârnit maximul de interes pentru cei prezenţi aici. „Pe ăsta cât ceri- Opt milioane jumătate e mult, dacă îl laşi la opt batem palma şi îl iau”, cam aşa s-au purtat negocierile pentru porci cu greutatea cuprinsă între 100 şi 120 de kilograme.

Pentru mulţi dintre potenţialii cumpărători preţurile au părut a fi prea mari. „Mă uit să tai un coteţ, că porc de crăciun nu am de unde. Cu ce bani să îl cumpăr că sunt şomer şi din ajutorul de şomaj mi-au tăiat şi mie un milion. De unde porc- Sunt trecut de 50 de ani, loc de muncă n-o să-mi mai găsesc eu niciodată, nu ştiu ce voi face”, se plângea Vasile Chireaţă, unul dintre cei veniţi la târg pentru a vedea cum merg preţurile.

La fel ca el era şi Gheorghe Tachisu, un alt gorjean convins că anul acesta va avea un Crăciun mai sărac. „Nu e ban şi dacă nu e, nu e. O să tăiem coteţul, cum zicea şi domnul”, spunea bărbatul.

Ieftin şi nu prea…

De partea cealaltă, comercianţii s-au plâns şi ei că nu îşi scot cheltuielile, aceştia susţinând că oricum carnea de porc, în viu, este cea mai ieftină la ora actuală. „Oamenii vor să ia mai ieftini, chiar pe degeaba dacă se poate. Salariile sunt mici, ştim şi noi lucrul acesta, dar noi muncim pentru a creşte animalele astea şi nu ne alegem cu nimic, vorba aia. Dacă faci un calcul cu cât cumperi pentru un porc să-l creşti, să-l faci bun de vânzare, şi cu cât îl dai o să vezi că nu te alegi cu nimic”, spunea unul dintre vânzători, un alt coleg de breaslă completându-l sarcastic. „Oamenii ar vrea să ia pe caiet, aşa, cu buletinul, dacă s-ar putea, numai că nu se poate”, afirma vânzătorul.

Greutatea medie a unui porc a fost la 120 de kilograme, preţul variind la 800-850 de lei, în funcţie de negocierile purtate de fiecare. Cine a venit la târg cu porci mult mai mari nu prea a avut parte de cumpărători, fiecare vânzător fiind convins că timp până la Ignat mai este.

 „Are 250 de kilograme, cred că e cel mai mare din tot târgul, şi cer pe el 20 de milioane de lei vechi. Oamenii vin, întreabă, se uită la el, se miră la cât e de mare, dar nu dau banul că cică e criză. Mai venim şi săptămâna viitoare, iar dacă nu-l o să-l tai şi o să-l mănânc eu acasă, că şi eu am familie”

Ilie Volintiru, vânzător

Vizualizări: 531

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: