Vezi cum au influenţat parlamentarii gorjeni soarta maidanezilor

Parlamentarii au decis ieri care va fi de aici înainte soarta maidanezilor. Conform amendamentului la Legea privind câinii fără stăpâni adoptat de Camera Deputaţilor s-a stabilit un termen de 14 zile în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, să fie eutanasiaţi, autorităţile locale având posibilitatea să amâne eutanasierea.

Proiectul a fost adoptat cu 266 de voturi "pentru", 23 de voturi "împotrivă" şi 20 de abţineri, conform Mediafax. Legea a trecut de votul final al Camerei Deputaţilor, forul decizional în privinţa acestui proiect însă şi Senatul a votat în prealabil în acest sens.

Voturile acordate de parlamentarii gorjeni au fost atât pro cât şi contra. “Am susţinut modificarea respectivă. De fapt, legea exista dar nu se aplica. Legea este din 2001, care a avut nişte completări. Acum s-a mărit durata de la 7 zile în care dacă erau depăşite trebuia eutansiat câinele, acum s-a mărit la 14 zile lucrătoare, deci 20 de zile calendaristice. Pe de altă parte, există şi posibilitatea adoptării câinilor fără costuri suplimentare. Aceasta a venit deja în sprijinul animalelor, dar în primul rând s-a avut în vedere siguranţa cetăţeanului”, a spus Mihai Weber, deputat PSD.

Tot pentru adoptarea amendamentului a fost şi colegul său de partid, deputatul Vasile Popeangă. “Am votat amendamentele. Dacă pentru câinii capturaţi nu se va găsi o soluţie un reprezentant al primarului dă o decizie de eutanasiere. Dacă primăriile au resurse financiare, au locuri de adăpost, pot să nu ducă la îndeplinire decizia asta, pot să găsesc soluţii”, a spus deputatul PSD, Vasile Popeangă.

Nici deputatul PC Răzvan Rotaru nu s-a opus. “Am votat cum a votat şi Partidul Conservator. Am votat pro adoptarea legii. Decizia o luasem încă din prima sesiune parlamentară, pentru a da o lege pentru rezolvarea problemei câinilor maidanezi. Am fost pentru dintr-o convingere, că vrem să trăim într-o ţară civilizată. În nicio ţară civilizată nu vezi câini pe stradă”, a spus deputatul.

A votat împotriva adoptării legii

Printre cei care au votat împotriva adoptării legii stăpân se numără şi deputatul PP DD Niculina Mocioi. “Noi am votat împotriva adoptării amendamentului. Considerăm că, în forma actuală, legea nu face decât să acopere neputinţa unor primari de a gestiona problema legată de câinii fără stăpân. Colegii noştri au avut libertate de a vota fiecare aşa cum i-a dictat conştiinţa. Noi, membrii comisiei care am stat până la ora 11 luni noaptea şi am încercat să găsim cea mai bună soluţie am mers pe varianta de a vota împotrivă, dar au fost şi colegi care ne-au spus că s-au abţinut”, a spus deputatul Niculina Mocioi.

Vizualizări: 112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: