Vezi problemele discutate de Călinoiu şi Ciurel cu ministrul Energiei

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj împreună cu managerul Complexului Energetic Oltenia s-au întâlnit miercuri cu ministrul Energiei. Discuţiile au vizat urgentarea externalizării Carierei Berbeşti, recuperarea banilor pentru cărbunele livrat CET-urilor din ţară, scutirea complexului de la plata certificatelor verzi, precum şi limitarea accesului pe piaţa energetică a producătorilor de energie verde. Ion Călinoiu spune că va fi emisă o lege prin care producătorii de energie verde să fie obligaţi să încheie contracte permanente cu CEO, ori să intre în mixturi energetice.

Rep. Ce probleme aţi ridicat ministrului Energiei?

I.C.: Am reluat problema legată de externalizarea Carierei Berbeşti şi arondarea la CET Govora. Poziţia domnului ministru a fost că trebuia rezolvată problema până acum. Una din cauze ar fi aceea că s-a dat drumul la livrarea cărbunelui şi cei de la Vâlcea mai bine iau cărbune fără bani şi tărăgănează lucrurile. Săptămâna viitoare va fi realizată procedura de predare-primire a  Carierei Berbeşti către CET Govora. S-a discutat să nu mai fie pus la plată Complexul Energetic Oltenia pentru certificatele verzi. A fost trecut pe anexă de către Ministerul Economiei pentru scutirea la plată a certificatelor verzi. 

Rep.: În legătură cu recuperarea datoriilor ce ne puteţi spune?

I.C.: Problema recuperării datoriilor am discutat-o la ministrul Bugetului pentru ca fiecare debitor în parte, RANN-ul, CET-urile să achite cărbunele cu bani de la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat (ANRS). Paradoxul este acela că am trăit o perioadă în care multe societăţi comerciale nu şi-au achitat obligaţiile la bugetul de stat. Complexul Energetic Oltenia a fost cel mai disciplinat sub acest aspect. Niciodată nu a avut obligaţii la bugetul de stat. De fiecare dată cei care au avut datorii au fost asiguraţi prin plata arieratelor cu compensări la bugetele locale şi la bugetele de stat. În aceste condiţii Complexul Energetic Oltenia nu poate să recupereze banii de la Oradea, de la Timişoara pentru că nu are datorii la bugetul de stat. Atunci ce ar trebui să facem? Să-l punem să nu mai plătească obligaţiile la bugetul de stat ca să le ia banii? Trebuie găsită o soluţie tehnică de a recupera aceşti bani, iar cu RANN-ul soluţia va fi prin ANRS. Va contracta cărbune de la Complexul Energetic Oltenia şi va fi plătit din Rezervele de Stat pentru a asigura în continuare funcţionarea RANN.

Rep.: În legătură cu concurenţa făcută de producătorii de energie verde se vor lua măsuri?

I.C.: S-a discutat şi despre discriminarea Complexului Oltenia pe piaţa energetică. S-a stabilit ca să fie reglementat prin lege acest aspect. Este în lucru această lege, deja i s-a cerut domnului Ciurel să formuleze articolul cu privire la reglementarea pe piaţa energetică unde CEO să fie entitate energetică ce asigură siguranţa sistemului energetic. Era problema contractării de către cei ce produc energie pe bază de energie verde să semneze contracte, nu să vândă numai când este energie, când beneficiază de aportul materiei prime şi când nu mai este energia, intră complexul cu cazanul. Nu, ori îşi fac contracte pe toată perioada şi atunci când nu au energie să o cumpere, o variantă fiind contractele permanente sau varianta de a face primii paşi de realizare a mixturilor energetice pe care le avem în continuare în atenţie.

Vizualizări: 111

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: