Viceprimar Turceni: Oamenii se tem să mai bea apă din fântâni

Acţiunea de îndepărtare a stratului de cenuşă care a îngropat satul Sumaidane, de la periferia oraşului Turceni, continuă. Deşi apele s-au retras, angajaţii Complexului Energetic Oltenia excavează de câteva zile întrucât breşa apărută în zidul gropii de cenuşă a termocentralei face ca valul să nu poată fi stăvilit uşor. De frică să nu-şi vadă munca năruită, localnicii ale căror case nu au fost afectate cer primăriei să le facă şanţuri în apropiere de gospodării. Cristina Cilibiu, viceprimarul de la Turceni, spune că oamenii sunt speriaţi şi încearcă să-şi ia măsuri de precauţie. Ba mai mult, nici o fântână din localitate nu mai este folosită.

Rep.: S-a finalizat intervenţia la casele acoperite de nămolul de la termocentrală?

C.C.: Intervenţia nu s-a încheiat, s-a lucrat şi în zilele de 26 şi 27 decembrie. Joi, am fost la faţa locului şi am găsit la lucru 12 angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia. Apa s-a retras, însă în acest moment se înlătură cenuşa. Încă se excavează pentru că vine cenuşă de sus, întrucât se surupă în continuare. Nu ştim cât va mai dura intervenţia.

Rep.: În ce stare se află oamenii?

C.C.: Oamenii sunt foarte speriaţi. Joi, am avut un apel din partea unui localnic care ne-a cerut să intervenim pentru a face şanţuri în apropierea gospodăriilor neafectate. Oamenii încearcă să-şi ia măsuri de precauţie temându-se că în caz de ploi sau zăpadă cenuşa va ajunge şi la gospodăriile lor.

Rep.: S-au întors la casele lor persoanele evacuate?

C.C.: O parte dintre aceste persoane s-au întors, altele continuă să stea la hotel. Cei mai mulţi şi-au petrecut Crăciunul la rude. Avem şi o persoană internată în spital. Este vorba despre o doamnă în vârstă de peste 70 de ani, a cărei casă este distrusă în totalitate. Cu acordul dumneaei am decis să o internăm în spital pentru că acolo beneficiază de masă caldă şi se află sub supraveghere medicală. La hotel se asigură doar cazare şi hrană rece.

Rep.: Care este planul de măsuri al primăriei pentru această perioadă?

C.C.: Vom încerca să facem acele şanţuri în jurul gospodăriilor neafectate şi vrem să vedem care este situaţia fântânilor. În momentul de faţă, oamenii se tem să mai bea apă din fântâni, chiar dacă nu au fost afectate decât vreo 4 dintre ele. Cei de la DSP urmează să verifice toate fântânile din sat. Noi vom interveni cu motopompe ca să extragem apa. Cei de la DSP ne-au dat nişte pastiluţe efervescente pe care le vom pune în fântâni, urmând ca apoi să extragem din nou apa.

Rep.: Ce măsuri va lua conducerea CEO pentru despăgubirea oamenilor?

C.C.: Deocamdată, nu avem nimic concret din partea CEO referitor la ceea ce consideră dumnealor că trebuie făcut în continuare. Ştim doar că au asigurat oamenii de faptul că vor fi despăgubiţi, dar nu ne-au transmis nimic privind modalitatea de despăgubire. Probabil, după ce se va termina acţiunea ni se vor comunica exact măsurile ce urmează să fie luate. Cert este că vreo două dintre casele afectate sunt distruse în totalitate, neexistând nici o şansă de a mai putea fi reparate cumva.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: