Victor Ponta – Mircea Badea 0-1

Pentru că este la modă de ceva vreme să plasăm politicienii în grădina zoologică, o să spun şi eu că Victor Ponta este câinele care latră, nu muşcă. Victor Ponta este în realitate un tip laş, chiar dacă se dă cocoş la televizor. Această trăsătură de caracter nu i-a ieşit foarte mult în evidenţă, pentru că este foarte bine mascată de tupeu şi de un tip de obrăznicie pe care oamenii de bun simţ încearcă să o evite. Este cum a zis Băsescu, un pisicuţ.

În puţinele dăţi în care presa s-a dat la Ponta, a fost evident că premierul nu face faţă asaltului, se bâlbâie, dă răspunsuri la acuze care nu i se aduc pentru a evita răspunsurile la întrebările care i se pun. Victor Ponta nu se poate lupta cu presa, mai ales cu presa lui Voiculescu. Nu că nu l-ar ajuta intelectul, ci pentru că îi este frică. Dacă se prinde Mircea Badea de chestia asta, premierul e mâncat.

Deocamdată, Mircea Badea a repurtat o primă victorie, dacă nu chiar două, în lupta pe care a declanşat-o cu Victor Ponta în seara în care acesta a câştigat alegerile. Ponta a renunţat ieri să ia UDMR la guvernare, ca urmare a refuzului venit dinspre Crin Antonescu. Victoria este totuşi a lui Mircea Badea pentru că, în timp ce toţi politicienii USL care s-au perindat pe la televiziuni spuneau că nu vor UDMR la guvernare, dar totuşi, dacă ne impun nu ştiu ce americani şi europeni, nu avem încotro, ei bine, în acest timp singurul radical a fost Mircea Badea. Care a reuşit să creeze un curent de opinie extrem de puternic, cum că, dacă nici la 67% nu ai tupeul de a guverna independent de jocuri şi presiuni, mai bine pleci acasă.

Şi tot Mircea Badea, la un loc cu anteniştii lui, a mai obţinut şi o remiză. În sensul că Ponta şi l-a pus pe naşul Oprea de la UNPR în funcţia de vicepremier, dar fără portofoliu de ministru. Adică i-a creat o sinecură şi atât. Pe banii noştri, dar asta e altă discuţie. Interesant este că Ponta a fost nevoit să cedeze de două ori într-o singură zi, semn că are probleme cu susţinerea sa în PSD.

Pentru că premierul şi-a calculat bine paşii. Putea forma un guvern PSD-UDMR şi cu acest calcul matematic a încercat să forţeze mâna lui Crin Antonescu şi Dan Voiculescu. Nu i-a mers dintr-un singur motiv. Dragnea este oricând dispus să fie premier şi are o susţinere în teritoriu mult mai mare decât Ponta, tocmai pentru că nu este dispus la blaturi cu Traian Băsescu. Dar, să nu ne grăbim cu concluziile, pentru că printre dinţi Ponta ne-a transmis că va încerca să ne schimbe în continuare mentalitatea, să ne europenizăm un pic. Deşi cu un guvern format din 22 de ministere, cu trei vicepremieri şi deci cu mult mai multe structuri în teritoriu, mi se pare că modernizarea statului face deja paşi înapoi.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: