Videanu cere demisia lui Geoană de la șefia Senatului

Vicepreşedintele PDL, Adriean Videanu, spune că Mircea Geoană încearcă să influenţeze voturile prin anunţul privind retragerea din funcţia de vicepreşedinte al CSAT şi îl invită să demisioneze de la şefia Senatului, argumentând că funcţia din CSAT revine şefului Senatului, nu lui Geoană personal.

"Cred că declaraţia domnului Geoană vine exact în spiritul declaraţiei domnului Duvăz, acela de a distrage atenţia cetăţenilor de la problema importantă şi anume votul pentru PE. Este o tentativă de a încerca să influenţeze votul în această zi electorală. (...) Nu domnul Geoană este vicepreşedinte al CSAT, ci prin automatism, dată fiind calitatea de preşedinte al Senatului, este vicepreşedinte al CSAT, de aceea dacă nu vrea să mai facă parte din CSAT, îi facem invitaţia să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al Senatului şi cu certitudine nu va mai fi vicepreşedinte al CSAT", a declarat Videanu.

Videanu a spus că democrat-liberalii nu au fost anunţaţi de Geoană despre intenţia de a renunţa la funcţia deţinută în CSAT şi a declarat că, din ceea ce ştie, nici premierul Emil Boc nu a fost înştiinţat. Întrebat dacă gestul liderului PSD ar putea fi determinat de o eventuală decizie a Curţii Constituţionale împotriva actului normativ prin care preşedintelui Senatului i s-a dat dreptul de a deţine vicepreşedinţia CSAT, alături de prim-ministru, Videanu a spus că pe această temă se poate face "orice speculaţie".

Vicepreşedintele PDL a spus că solicitarea lui Geoană de a modifica protocolul coaliţiei PSD-PDL, în sensul anulării prevederii potrivit căreia preşedintele Senatului este şi vicepreşedinte al CSAT, este cu atât mai ciudată cu cât apare în ziua scrutinului pentru PE. "Este cu atât mai ciudat cu cât astăzi, duminică, zi de alegeri, domnul Geoană vine să facă astfel de propuneri. Nu o să cădem în capcana unei dezbateri pe această temă", a spus el.

Preşedintele PSD a anunţat duminică, în ziua scrutinului pentru PE, că refuză să legitimeze prin participarea la şedinţele CSAT "acţiunile interne şi internaţionale prin care preşedintele Traian Băsescu utilizează statul român, Armata română şi diplomaţia română pentru a obţine beneficii politice şi avantaje pentru partidul său".

"În consecinţă, solicit modificarea protocolului Alianţei de guvernare „Parteneriatul pentru România”, în sensul anulării prevederii potrivit căreia preşedintele Senatului este şi vicepreşedinte al CSAT, şi adoptarea tuturor măsurilor legale necesare pentru punerea în practică a acestei decizii. În calitate de preşedinte al PSD, afirm că „Parteneriatul pentru România”, al cărui rost este să asigure României o guvernare stabilă şi puternică într-o perioadă de criză financiară şi recesiune economică, rămâne în vigoare cu toate prevederile sale, mai puţin cea referitoare la funcţia de vicepreşedinte al CSAT", se precizează în comunicatul de presă transmis de liderul PSD Mircea Geoană.

Liderii PSD şi PDL au stabilit la parafarea Parteneriatului pentru România, la solicitarea lui Mircea Geoană, ca preşedintele Senatului, funcţie pe care o ocupă liderul PSD, să devină vicepreşedinte CSAT. Guvernul a elaborat în acest sens o Ordonanţă de Urgenţă, care a fost votată recent de Parlament, fiind în prezent contestată la Curtea Constituţională de liberali. CCR urmează să se pronunţe asupra sesizării PNL la 17  iunie.

Vizualizări: 107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: