Videanu trimite Corpul de Control pe "moşia" de la Rovinari

Corpul de Control al Ministerului Economiei va veni săptămâna viitoare la Complexul Energetic Rovinari pentru a verifica toate contractele încheiate de unitate în ultimii doi ani. Inspectorii din Corpul de Control au în vizor contractele încheiate în perioada anilor 2007 -2008, perioadă în care complexul energetic a fost condus de Laurenţiu Ciurel. Controlul respectiv va avea loc la circa trei săptămâni după ce ministrul economiei, Adriean Videanu, a vizitat Gorjul, inclusiv Complexul Energetic Rovinari, ocazie cu care i-a transmis public fostului director general Laurenţiu Ciurel mesajul "să stea cuminte". Ministrul a precizat atunci că îi transmite lui Ciurel mesajul respectiv întrucât ştie că acesta a încheiat contracte comerciale de zeci de milioane de euro fără să aibă surse de finanţare pentru derularea lor. Videanu i-a cerut atunci actualului director general Gheorghe Daviţoiu "să facă ce spune legea" în cazul lui Ciurel, Daviţoiu menţionând ulterior că va depune o plângere penală împotriva predecesorului său pentru că a încheiat contracte fără surse de finanţare. 
 Surse oficiale au menţionat însă că Gheorghe Daviţoiu nu a depus până în prezent vreo plângere penală împotriva lui Laurenţiu Ciurel, acesta aşteptând rezultatele verificărilor pe care le va face Corpul de Control pentru a face un astfel de demers la Poliţie sau Parchet. Daviţoiu s-a plâns şi el de mai multe ori de la începutul anului şi până în prezent de faptul că unitatea pe care o conduce va trebui să găsească anul acesta soluţii pentru a finanţa contractele încheiate de Ciurel până la sfârşitul anului trecut. 
 Cel mai mare contract care nu are o sursă de finanţare este cel privitor la realizarea depozitului de zgură în sistem şlam dens, în valoare de 152 de milioane de lei, fără TVA, CE Rovinari anunţând luna trecută că are nevoie de un credit de 100 de milioane de lei pentru a finaliza lucrările. Contractul respectiv face deja obiectul unei anchete a Biroului Teritorial Târgu Jiu al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, un dosar fiind deschis în acest sens după ce foşti reprezentanţi din conducerea CE Rovinari au refuzat în martie 2008 să îl semneze tocmai pentru că nu ar fi existat surse de finanţare.
 Fostul director general Laurenţiu Ciurel a declarat, la rândul său, în cursul lunii martie, că finanţarea contractului de 152 de milioane de lei era asigurată din profitul unităţii, profit pe care acesta l-a prezentat ca fiind de 100 de milioane de lei în 2008, actualul director general susţinând că, în realitate, profitul net a fost de doar 2 milioane de lei.


Vizualizări: 85

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: