Viii şi morţii

Ca să aflăm cine dracului sunt Anonymous ăștia în afară de niște băieți ascunşi în spatele unor măști pentru care sigur nu au plătit drepturi de autor creatorilor benzilor de desenate (și ulterior ai filmului) V for Vendetta consultăm Wikipedia (pe gratis, deocamdată): ”Anonymous reprezintă o comunitate online al cărei concept este că toți membrii comunității alcătuiesc un creier global.” Adevărul e că din toți adepții mișcării ăsteia ai strânge, într-adevăr, de un creier.

Personajul ăsta colectiv care se luptă (sanchi!) cu îngrădirea drepturilor pe internet este format, de fapt, din mai multe personaje individuale pline de coșuri (chiar și adulții!) și cu mari probleme de integrare pentru care răpirea gratuităților online ar echivala (e drept) cu o crimă. Legea, ca și în alte cazuri, îi omoară pe dinăuntru. Le distruge rațiunea de a fi. Omorându-le eul virtual acestor oameni le omori, de fapt, eul real. Faptul că măștile alea bine desenate (repet, de către niște profesioniști care probabil nu și-au dat acordul folosirii lor) dau impresia unei comunități tenebroase, oculte, eventual a uneia iscusite, este doar o coincidență care nu se bazează pe fapte.

Cât de iscusiți sunt anonimii (cel puțin ăștia de la noi) s-a putut vedea atunci când au anunțat că vor face dezvăluiri despre relația homosexuală dintre premierul Ungureanu și un comisar european. Mesajul conținea o traducere stupidă din română în engleză, plină de greșeli (printre care și numele monedei României tradus ca ”lions”), și nu a fost urmat, așa cum se promisese, de respectivele dovezi. Dincolo de greșelile de gramatică ce vădesc că avem de-a face cu niște dobitoci (uitați-vă la cei care comentează sub pseudonim pe site-ul Pandurul, spre exemplu), mai e și conținutul informației. Cât de slab dotat intelectual să fii încât să-ți imaginezi că poți discredita un lider politic spunând despre el că e homosexual- Sau cât de copil- Bine că n-au lansat zvonul c-ar fi ochelarist tocilar!

Până una-alta, Anonymous e o mișcare de șantajiști mărunți și cu o inteligență mult sub medie care reprezintă, e drept, cum nu se poate mai bine postacul anonim de pe internet: un găunos cu aere de rebel antisistem ascuns în spatele unei identități false. Un mort.

Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: