Vine campania electorală. Toată lumea „salvează” Complexul Oltenia. Din nou!

Se apropie un an electoral plin și ce le aduce voturi celor mai mulți politicieni dacă nu promisiunile că vor „salva” iarăși Complexul Energetic Oltenia, pe care, oricum, îl salvează pleiade de parlamentari și primari de cel puțin zece ani încoace. Dacă arunci un ochi în spațiul public, pe rețelele de socializare, îți dai seama că se apropie campania electorală fără să te mai uiți în calendar. Toată lumea vine cu soluții miraculoase care să salveze Complexul Energetic Oltenia și să le garanteze miilor de salariați că nu vor rămâne pe drumuri. „Fiarele cad pe oameni”, e răspunsul angajaților.

Și cum se apropie alegerile, politicienii își amintesc că pot coborî și printre oameni. Merg în cariere, fac promisiuni, apoi mai bifează o postare pe Facebook în care, printre greșeli gramaticale, vin cu argumente care ar trebui să mai țină CEO în viață cel puțin 15 ani. 

Cel mai recent exemplu este Ștefan Constantin. E secretar de stat în Ministerul Energiei din februarie 2022 și se plângea, la un moment dat, că a rămas fără atribuții în Minister. Nu și fără salariul lunar de peste 10 mii de lei net. 

Revenind, recent, secretarul de stat a scris pe Facebook de ce ar trebui ținut în viață Complexul Energetic Oltenia. Argumente solide, precum: investiția de aprox. 120 milioane euro pentru modernizarea grupului 5 Rovinari, îi va conferii (n.r. corect – conferi) acestuia o durată de funcționare în exploatare de cel puțin 15 ani de la momentul finalizării investiției; finalizarea lucrărilor de pregătire la trepta 1 pe o suprafață de 31ha din Cariera Tismana, care a deblocat treptele inferioare, va genera o exploatare continuă a carierei pentru următorii aprox. 12 ani; ieșirea din sistem a grupului 1 Cernovodă în anul 2027 în vederea retehnologizării pentru 2 ani care determină ieșirea a 700 MW din sistem sunt doar câteva aspecte care relevă importanța şi necesitatea menținerii în exploatare comercială a grupurilor energetice de la termocentrala Rovinari cel puțin până în anul 2035”, scrie Constantin Ștefan, pe Facebook.

Apoi continuă să spună că “efortul depus de mineri dar și cheltuielile cu investițiile realizate de statul Român vor determina, pe termen lung, asigurarea securității și independenței energetice a României și în egală măsură vor reprezenta garanția asigurării locurilor de muncă pentru miile de angajați ai CE Oltenia”.

Doar că miile se vor „subția” serios. Știe și secretarul de stat. Așa scrie și în planul de restructurare. 

Astfel de postări în an preelctoral par să nu mai „prindă”. 

Iată cum a comentat un vocal sindicalist din companie: “Ținând cont că suntem în an preelectoral și va urma un an electoral, vom vedea multe astfel de declarații. Cert e că această termocentrală e una dintre cele mai performante dintre termocentralele din estul Europei și orice termocentrală, dacă se investește în ea, în orice grup energetic, i se poate prelungi durata de viață mult timp. Problema noastră e că dincolo de aceste declarații, la modul concret, nu se întâmplă absolut nimic pentru a prelungi durata de viață a acestor grupuri energetice. Degeaba vorbesc politicienii dacă sunt lăsate să cadă fiarele pe oameni. Cărbune este. Avem zăcământ, avem grupuri energetice, dar nu există voință, acțiuni ferme ale acestei companii, ale Ministerului. Nu se întâmplă nimic decât spre închiderea grupurilor pe cărbune, a spus Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, într-un interviu la Radio Infinit.

Vizualizări: 3,298

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: