Vinovați? Noi

Francesca Belea a avut, din păcate, un nume predestinat. Tânăra de 18 ani din Târnăveni a ajuns duminică în București, unde fusese admisă la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Luni seara, pe o ploaie nasoală și o vizibilitate redusă, Francesa a vrut să traverseze strada regulamentar, pe o trecere de pietoni din cartierul Militari, undeva în zona Metro, de la ieșirea pe autostrada București-Pitești. Un idiot a omorât-o pe loc. Idiotul băuse și avea o alcoolemie de 0,36 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Între timp, alți idioți, cei din Parlament, au amânat un pic adoptarea noului Cod Rutier. Acesta va fi adoptat, oricum, prin ordonanță de urgență, procedură atât de dragă premierilor din ultimii ani. Să sperăm, cât mai curând. În noul cod rutier, accidentul rutier soldat cu victime atunci când șoferul vinovat a consumat băuturi alcoolice este pedepsit cu suspendarea permisului pentru un doi ani și o amendă de multe mii de lei. Până aici, totul corect. Dar să vedem ce ne facem cu Codul Penal și cu aplicarea lui, că parcă ne-am săturat să vedem șoferi criminali scăpați basma curată.

În concluzie, degeaba dăm noi legi severe, dacă le aplică aceiași români. Aceiași polițiști șpăgari de la rutieră, aceiași judecători care dau drumul la apă când vorbesc la telefon, ca să fâșâie și să nu poată fi interceptată convorbirea despre tarif, aceiași jurnaliști plătiți să închidă ochii, același public inert. În continuare, încercăm să tratăm efectele înaintea cauzei. Iar cauza suntem noi. Și pedepsele drastice nu o să ne schimbe mentalitatea de șpăgari (iar acum mă refer și la ăia care dau, și la ăia care primesc). Dimpotrivă, au toate șansele să o accentueze. Amintiți-vă de asta data viitoare când un copil este omorât pe trecerea de pietoni, la sfârșitul primei sale zile de școală. Și amintiți-vă cât de importantă este educația corectă data viitoare când mai facem alocări de buget pentru Ministerul Învățământului.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: