Voi l-ați simțit?

Ora 4:37, dau să beau niște apă când mă trezesc cu patul zgâlțâindu-se și apa vărsată pe piept. Mă enervez, știam eu că cutremurul nu poate să pice decât în momente nepotrivite. Ferestrele încă mai zăngăneau când m-am ridicat să-mi schimb tricoul. În ciuda nopții, în orele de după cutremur a fost, probabil, cea mai intensă activitate online din ultimii ani. După toate aparențele, seismul fusese simțit din sud-estul țării până-n Moldova și până-n Oltenia, iar sute de mii de empiriști discutau pe rețelele de socializare despre cum era să le cadă lor peștele de pe televizor și ciobănașul cu oi de pe recamier. Noi dezbatem până și ploile de toamnă, ninsorile de iarnă și arșițele de vară, era de așteptat ca un fenomen al naturii un pic mai neobișnuit să ne capteze atenția zile întregi. Desigur, întrebarea de pe buzele tuturor simțitorilor era: ”L-ai simțit?”. Cine nu-l simțise era un nesimțit.

Între timp, la nivelul de vârf al politicii, lucrurile s-au desfășurat nescuturate. Un român care sigur n-a simțit cutremurul de sâmbătă noaptea este Crin Antonescu, personalitate cunoscută pentru capacitatea sa demnă de cărți ale recordurilor de a nu se trezi chiar și la 7-8 grade pe scara Richter. Ieri la ora 4 dormea dus, mai ales că dimineața avea emisiune la Pro TV. În timpul acesteia, Crin Antonescu a venit în premieră cu varianta în care Victor Ponta, cotat mai bine în sondaje decât el, ar putea candida la președinție din partea USL, caz în care PNL-ul s-ar mulțumi cu postul de premier.

Între timp, așadar, mai perfidă decât cutremurul și mai tăcută decât codul portocaliu, cariera politică a lui Victor Ponta continuă să înflorească. Bazată pe plagiate, evenimente tragice cu miros de infracțiuni și minciună, construcția personajului se înalță tot mai amenințător, în ciuda fundației putrede. Cu zâmbetul viclean așternut de-a pururi pe chip, Ponta arată că a învățat de la idolul său Năstase, nu doar din povețele sale, ci și din greșeli. În noua societate, moderată și strunită de organisme mondiale și continentale uriașe și stabile, marile dictaturi nu se mai fac cu forța, ci cu un discurs de băiat potolit, care nu vrea să supere pe nimeni. Și la anul nu doar iarna ne va lua pe nepregătite, ci și un Victor Ponta mai puternic, din noua sa postură de președinte al țării, decât au fost vreodată Iliescu, Năstase sau Băsescu. Și lumea pe Facebook o să intre din nou, rușinată și uimită de faptul că nici n-a mirosit pericolul ascensiunii unui asemenea personaj la putere, și-o să se întrebe unii pe ceilalți, cu voce joasă, deja temători: ”Voi l-ați simțit?”.

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: