Vorbele nu ţin de foame

Mă uit la politicienii locali de la putere şi le plâng de milă. Se perindă pe la televiziuni şi încearcă să aibă mesaje credibile. Extrem de greu într-un judeţ în care săptămânal vorbim de sute de concedieri colective, iar din când în când de o angajare politică. Aici, la Gorj, telespectatorii au ocazia să intre prin telefon şi să îi spună în direct politicianului ce-l doare. „Nu aţi făcut nimic, aţi făcut numai rău. Toată ziua nu spuneţi decât că va fi bine, că a promis Ponta”, spunea un telespectator zilele trecute.

Şi avea dreptate! Scrie în acordul cu FMI că va urma privatizarea majoritară a CE Oltenia? Scrie! Zice Ponta că asta nu se va întâmpla? Zice! Şi atunci politicienii locali ignoră ce scrie negru pe alb şi mint şi ei cum minte Ponta. S-au făcut în Gorj peste o mie de concedieri în ultimele luni? Păi să numărăm, 300 la Olservmin, 300 la Sind Jilţ, 100 ca Cazare cantine, 300 de Hidroconstrucţia, peste 250 la Finanţe, plus alea mititele de la tot felul de firme private. Zice Ponta că a creat 100.000 de locuri de muncă din cele un milion promise în opt ani? Zice! Şi atunci politicienii, care nu pot da în nesimţire să nege evidenţa, spun că în Gorj este o situaţie specială, dar că în ţară e mai bine. Unde, în ce localitate e binele promis?

Spune proiectul de buget de venituri şi cheltuieli al CE Oltenia că activitatea e rentabilă de la o anumită producţie în sus? Spun datele concrete că se produce la jumătate? Spun! Ce spun politicienii: că termocentralele duduie de câteva zile, că situaţia s-a îndreptat. De fapt, CE Oltenia a atins pentru câteva zile, destul de puţine, pragul de rentabilitate. Dar peste 300 de zile din an va fi sub acest prag şi, în loc să pornească de la o realitate, aceea că energia termo nu mai are loc pe piaţă decât în mică măsură, fapt care va fi valabil şi în anii viitori, stăm şi asistăm la o harţă nesfârşită între administraţie şi sindicate, condimentată cu părerile agronomului Călinoiu sau cârciumarului Daviţoiu. Iar cei 19.000 de salariaţi încă se culcă pe urechea că a promis Ciurel că nu vor fi concedieri în acest an.

Constat cu surprindere că oamenii încă mai cred în minciunile politicienilor. Cei de la Sind Jilţ mai cred că vor fi angajaţi la Minprest, cei de la Seciurile că vor avea de lucru, cei de la Finanţe că li se vor scoate posturile la concurs, cei de la Olservmin că se face o altă firmă care să-i preia. Tot felul de îmbrobodeli politice rostite pe toate canalele media de politicienii USL. Poate că mai ţine o vreme, dar sfârşitul răbdării este aproape.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: