Votaţi dolarul american!

USD – Uniunea Social Democrată este alianţa electorală a lui Ponta pentru alegerile europarlamentare. Votaţi USD!, va fi probabil îndemnul de pe afişe. Cum până acum, pentru noi toţi, USD era dolarul american, mă gândesc va fi greu să rezistăm tentaţiei.

Dincolo de numele ales pentru noua alianţă politică, nu lipsit de importantă este faptul că între USL – o marcă politică impusă şi USD nu este o mare diferenţă de scriere. Ponta va încerca să capitalizeze electoral lupta USL cu fosta putere, în timp ce liberalii, rămaşi pe dinafară, trebuie să facă electoratul să redescopere că există PNL.

Va fi USD o alianţă numai pentru alegerile europarlamentare sau va fi marca sub care PSD va scoate în vară un candidat pentru prezidenţiale? Înclin să cred că Uniunea Social Democrată va încerca mai mult, şi anume să facă majoritate în parlament, fără PNL. Altfel este greu de explicat bătălia dusă de UNPR şi PC pentru racolarea a cât mai mulţi parlamentari de la PP-DD, dusă la acest început de an. Opoziţia reprezintă 20% din actualul parlament, de ce să o distrugi? Singura explicaţie este că Ponta are nevoie de o altă majoritate, după trecerea PNL în opoziţie.

Deocamdată, liberalii şi social-democraţii lucrează de zor la guvernul Ponta 3 şi se prefac că se agreează. În culise, fiecare îşi face propria strategie, prin care să candideze separat la prezidenţiale. Un joc din care este puţin probabil să câştige opoziţia, mult prea slăbită, dar totuşi este singura situaţie în care PDL are măcar şanse teoretice să facă parte din joc. Sau PMP, deşi nu cred, oricât de animal politic ar fi Băsescu.

Un candidat al USD va intra în turul al doilea al prezidenţialelor, de pe primul loc. O arată sondajele. Pe locul al doilea, va fi un candidat al dreptei. Poate Crin Antonescu, poate altul. Va reuşi dreapta să facă o alianţă suficient de puternică pentru a învinge USD? Există precedentele prin care au ajuns preşedinţi Emil Constantinescu şi Traian Băsescu. Aşa că Ponta şi ai lui se cam joacă cu focul. Riscă să piardă o putere de 70% pentru că vor totul.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: