Weber aruncă bomba: CEO riscă insolvenţa

Declaraţie surprinzătoare a unui parlamentar gorjean. Mihai Weber anunță că producătorul de energie din Gorj este pândit de insolvenţă din cauza certificatelor de dioxid de carbon pe care trebuie să le cumpere. Preţul acestora a explodat, iar compania ar putea ajunge în incapacitate de plată.

Să nu se ajungă în această situaţie, deputatul Mihai Weber a semnat un Memorandum prin care solicită sprijinul statului român pentru Complexul Energetic Oltenia. În caz contrar, compania ar putea lua calea insolvenței. “Trebuie să găsim o soluție până în 2019 de a achiziţiona aceste certificate, bugetul companiei fiind creionat pe 7–7,5 euro pe certificat, acum ducându-se la aproape 15 euro un certificat. Acest lucru pune în imposibilitatea continuării activităţii dacă nu găsim soluţii. Situaţia este alarmantă. Societatea va intra în insolvenţă, în incapacitatea de a-și continua activitatea, dar există o preocupare deosebită din partea domnului secretar de stat Doru Vișan”, a declarat Mihai Weber, la Radio Infinit.

Weber dă vina pe politicile impuse de Uniunea Europeană. Sume uriașe de bani se duc, în fiecare an, din bugetul companiei pe certificatele de CO2. „Din 2013, datorită politicii europene, pentru fiecare megawatt produs, compania este obligată să achiziţioneze un certificat de CO2. Din 2013, prețul a variat de 3 - 6 euro. Acum discutăm de 15 - 16 euro. Prognoza este nefavorabilă. Până în 2030 prețul ar putea urca la 30 - 40 euro. Trebuie găsite soluții pentru termen mediu, lung. ANRE (n.r. Autoritatea Națională pentru Reglementarea în Energie), prin stat, să pună la dispoziţie diferenţa de certificate pe care complexul nu o poate achiziţiona. Diferenţa este destul de mare, exact cât este anvelopa salarială pe întregul an la nivelul Complexului Energetic Oltenia”, a fost semnalul de alarmă tras de Weber.

Vizualizări: 2,388

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: