Zâzanie între procurori în dosarul fostei şefe de la UPU Târgu Jiu

Vestea anunţată zilele trecute de presa locală cum că fosta şefă a Unităţii de Primiri Urgenţe, dr. Liliana Puiu Crăciun, a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă are nevoie de o corecţie majoră, după ce reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au decis să nu trimită în momentul de faţă rechizitoriul către instanţă. Un viciu de procedură descoperit la timp de conducerea Parchetului Judeţean a făcut ca, aparent, dosarul să bată un pic pasul pe loc în prezent decât să fie mult tergiversat peste câteva săptămâni dintr-o…neatenţie.

Procurorul Emil Moţa este cel care a făcut ancheta în acest dosar deschis în 2008, după aproape patru ani el considerând că există suficiente probe pentru ca medicul amintit, acuzat de moartea unei paciente de 24 de ani, să fie pus sub acuzare şi trimis în judecată. Dosarul a fost deschis în baza plângerii depuse de mama pacientei, dar rechizitoriul ce urma să ajungă pe masa judecătorilor mai trebuia avizat şi de conducerea Parchetului, iar de aici lucrurile iau o întorsătură care pune pe oricine se interesează de această poveste în situaţia de a face ochii mari…

Rechizitoriul întocmit de Moţa nu a primit avizul final pentru a fi trimis spre instanţa de judecată şi asta dintr-un motiv cât se poate de simplu. Infracţiunea de ucidere din culpă trebuia judecată la Judecătoria Târgu Jiu ori, la o simplă analizare a situaţiei, Moţa este procuror (chiar fost prim-procuror) la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. Actuala conducere a Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj nu a avizat rechizitoriul lui Moţa, despre relaţiile nu tocmai cordiale existente între acesta şi prim-procurorul Gheorghe Focşan existând suficiente informaţii încă de anii trecuţi, cei doi concurând în urmă cu câţiva ani pentru funcţia de conducere, unul dintre ei pierzând concursul…

Moţa nu a primit avizul lui Focşan

Dosarul neavizat de Focşan a ajuns zilele acestea inclusiv la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care şi-a exprimat un punct de vedere similar cu cel al prim-procurorului de la Gorj. Altfel spus, altcineva trebuia să facă ancheta. În situaţia dată, pentru ca lucrurile să nu mai fie tergiversate iarăşi luni de zile, soluţia cea mai simplă o reprezintă trimiterea dosarului la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, de unde, oficial şi legal, poate fi preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, care îl poate soluţiona, aşa cum s-a mai întâmplat şi în alte cazuri, pentru ca, ulterior, un rechizitoriu să fie trimis, în sfârşit, la instanţă.

Specialişti în drept spun că orice procuror sau poliţist sesizat cu privire la o faptă are obligaţia legală de a verifica dacă fapta pe care ar trebui să o ancheteze este de competenţa sa. Emil Moţa spune că lui nu i s-a comunicat oficial despre netrimiterea dosarului la instanţă, el recunoscând că nu are cunoştinţă să se mai fi întâmplat un astfel de lucru până acum. Procurorul de caz declară că a avut avizul şefilor săi pentru a face ancheta, dar, de fapt, asta nu îl scuteşte de ceea ce spun specialiştii în drept cu privire la verificarea competenţei. „Dosarul mi-a fost repartizat de şeful unităţii, printr-un referat prin care mi se cerea efectuarea anchetei. Dosarul a fost în cercetare sub supravegherea mea la Poliţie, am cerut efectuarea unei expertize medicale la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici, tot cu aprobarea conducerii unităţii, mi-a fost dat spre soluţionare, deci până acum, la întocmirea rechizitoriului, nu a fost nicio problemă”, spune Moţa.

SCENARIU

Şi totuşi, dacă dosarul nu zăbovea câteva zile pe birourile şefilor din Parchetul Judeţean, rechizitoriul putea ajunge foarte uşor la instanţă, dar, acolo, şi un avocat începător putea invoca viciul de procedură şi toată ancheta de patru ani s-ar fi dus pe apa sâmbetei. Cine trăgea apoi ponoasele- Greu de răspuns, mai ales că e în joc toată cariera medicală a unui medic ce a salvat în UPU Târgu Jiu măcar vreo câteva sute de vieţi, dar şi a unei mame care aşteaptă de atâta timp să vadă cine este responsabil pentru moartea fiicei sale.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: