Zece oameni au murit în incendiul de la ATI. Medicul lor, cu arsuri grave!

Zece pacienți bolnavi de Covid-19 au murit sâmbătă seara în incendiul izbucnit la secția ATI a Spitalului de Urgență din Piatra Neamț, iar alte șapte persoane, printre care și medicul de gardă, au fost rănite grav. Victimele  sunt 7 bărbaţi şi 3 femei, cu vârste cuprinse între 67 şi 86 ani, potrivit unui comunicat de presă remis, duminică de conducerea unităţii sanitare.

Șase răniți au fost duși sâmbătă noapte la Spitalul modular din Lețcani, în timp ce medicul care a suferit arsuri grave în timp ce încerca să-și salveze pacienții este în drum spre un spital din Belgia cu un avion al armatei.

Informațiile despre incendiul izbucnit sâmbătă seara la Spitalul din Piatra Neamţ a ajuns rapid în presa internaţională, care se întreabă ce influenţă va avea tragedia asupra sistemului sanitar român şi aşa pus la grea încercare.

La Stampa scrie că România este „una dintre cele mai sărace naţiuni europene şi că suferă din lipsă de personal medical, mai ales în zonele rurale”.

Pe aceeaşi linie merge şi publicaţia Al Jazeera care titrează că România este o ţară de 19 milioane de locuitori şi una dintre cele mai sărace din Uniunea Europeană. Sistemul său de sănătate deteriorat suferă de o penurie severă de medici, în special în oraşele mici.

SkyNews îl citează pe managerul spitalului, Lucian Micu, care a povestit că medicul erou are arsuri pe 40% din corp în încercarea de a-i salva pe pacienţii din camerele cuprinse de flăcări. Pe lângă descrierea evenimentului, ABC News subliniază că „Spitalul Regional de Urgenţă Piatra Neamţ a fost mult timp administrat prost, cu opt manageri numiţi de guvern”.

Incendiul de la Piatra Neamţ a readus în atenţia publicaţiei canadiene TorontoSun şi incendiul de la Colectiv din 2015. Jurnaliştii amintesc şi de protestele în masă în timpul cărora românii cereau mai multă responsabilitate din partea Statului.

BBC World tratează posibilele cauze ale incendiului şi îl citează pe ministrul Nelu Tătaru care presupune că focul s-a răspândit rapid fiind alimentat cu oxigen din proviziile utilizate pentru intubarea pacienţilor.

AP Europe tratează subiectul şi dintr-o prospectivă politică şi spune că guvernul s-a străduit să reducă consecinţele economice ale pandemiei coronavirusului prin reducerea cheltuielilor sociale, iar moartea tragică a pacienţilor dintr-un spital public COVID-19 va contribui la decizia electoratului.

Reţeaua de media Irandeză RTE scrie că incendiul de la Piatra Neamţ este cel mai grav incendiu din România după octombrie 2015, când un afişaj pirotehnic a provocat un incendiu într-un club de noapte din Bucureşti şi care a produs 64 de morţi.

Vizualizări: 586

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: