Zeci de localităţi nu au directori de cămine culturale

27 de localităţi din judeţul Gorj, printre care şi două oraşe, nu au angajaţi directori de aşezăminte culturale. „Se pierd informaţii importante şi tradiţiile”, spun reprezentanţii Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Gorj, nemulţumiţi de faptul că primăriile nu angajează manageri pentru căminele culturale sau la casele de cultură. În replică, primarii spun că ar angaja, dar mai întâi să aibă un cămin cultural.

 „În aproape 30% din localităţile judeţului, activitatea culturală se rezumă la serbări şcolare şi la câteva activităţi recreativ-distractive. Cultura însemnă cu mult mai mult. Se pierde o întreagă istorie în felul acesta, există obiceiuri şi tradiţii care se pierd dacă nu sunt conservate, valorificate şi transmise generaţiilor viitoare”, a spus Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale CJCPCT Gorj.

Primar: Nu avem nici cămin, dar director

Printre localităţile unde nu există directori angajaţi la căminele culturale se numără: Aninoasa, Arcani, Bâlteni, Căpreni, Câlnic, Crasna, Dăneşti, Glogova, Fărcăşeşti, Godineşti, Mătăsari (acolo unde anul trecut s-a inaugurat o casă de cultură), Prigoria, Roşia de Amaradia, Scoarţa, Schela, Turcineşti, Văgiuleşti, Vladimir şi alte câteva.

Conform autorităţilor locale din Căpreni, nu vor angaja un director până nu vor avea un cămin cultural. “Nu avem nici cămin, dar director. Când ne-o face cămin cultural atunci o să avem şi director. În trecut a funcţionat într-o clădire veche pentru care ne-am şi judecat ani buni, acum am depus documentaţie la CNI să-l reabilităm. Nu corespunde nici din punct de vedere al condiţiilor, nici în privinţa spaţiului disponibil. Nu ducem lipsă de activitate culturală, se ocupă bibliotecara”, a spus Emil Cătănoiu, primarul comunei Căpreni.

O situaţie similară se întâlneşte şi la Dăneşti. “Nu avem prins postul în organigramă. De când am venit eu, consilierii s-au opus. La ora actuală nu avem nici bibliotecar, e detaşat la Târgu Jiu. Oricum, nu avem nici cămin cultural, deşi am depus proiectul de foarte mult timp. A rămas aşa şi nu se ştie dacă se va putea construi. Am depus dosarul din nou şi la Consiliul Judeţean şi la Ministerul Dezvoltării”, a comentat Emilian Rusu, primarul comunei Dăneşti.

Printre localităţile care nu au directori la casele de cultură se numără şi oraşele Novaci şi Ţicleni.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: