Zeci de primari cer bani pentru refacere podurilor şi podeţelor distruse de ape

Primarii gorjeni se aşteaptă la ce este mai rău atunci când judeţul primeşte  avertizări de cod galben de ploi. Din cauza precipitaţiilor abundente din ultimele luni, podurile şi podeţele trebuie refăcute. Mai multe zone din judeţ sunt predispuse la revărsări de ape şi alunecări de teren, iar edilii cer fonduri pentru a-şi feri localităţile de catastrofe. Reprezentanţii Instituţiei Prefectului se aşteaptă ca Guvernul să aloce bani din fondul de rezervă.

Aproximativ 20 de primari din judeţul Gorj au solicitat Instituţiei Prefectului să facă demersuri pentru a putea fi ajutaţi cu bani întrucât localităţile lor au fost grav afectate de ploi şi sunt predispuse la catastrofe. Subprefectul Sorin Arjoca speră ca soluţia să vină de la Guvern, din fondul de rezervă. „S-au primit solicitări din partea a 19 localităţi care au nevoie de bani pentru a reface podurile şi podeţe afectate de ploi. În măsura în care Guvernul dispune de fonduri de rezervă, banii vor fi repartizaţi fiecărei localităţi în parte în funcţie de nevoile urgente ale acestora”, a declarat Sorin Arjoca.

Primarii spun că degeaba ştiu de unde vine inundaţia dacă nu au bani pentru a evita dezastrul. Tismana este una dintre localităţile în care sunt probleme de fiecare dată când plouă. „În această primăvară am fost supuşi la foarte multe încercări din partea vremii. Luna iunie este în continuare foarte ploioasă. Se ştie foarte clar că de fiecare dată când plouă abundent râul Orlea iese din matcă şi sunt inundate gospodăriile oamenilor din Celei. În ultimele trei luni am intervenit foarte des pentru a scoate apa din gospodării”, a declarat Marian Slivilescu, primarul de la Tismana.

Şi la Glogova sunt probleme majore care nu pot fi rezolvate din cauza lipsei banilor. Peste 200 de persoane din satul Cleşneşti riscă să rămână izolate. Podul care leagă localitatea de comuna Glogova este în pericol de a se prăbuşi la o eventuală viitură. Riscul este foarte mare, mai ales că în zonă au mai avut loc viituri. „Este o situaţie foarte gravă la Glogova. Podul dintre Iormăneşti şi Cleşneşti riscă să se prăbuşească, iar în permanenţă trebuie luate măsuri pentru a nu veni materialul lemnos pe el. Podul de peste râul Motru este foarte vechi, nu s-a mai făcut nici o consolidare, iar construcţia s-a degradat. Sperăm să primim fonduri pentru a-l reface întrucât există riscul ca cele 115 gospodării din Cleşneşti să rămână izolate”, a declarat Gheorghe Alpredi, primarul comunei Glogova.

CATASTROFĂ

Nici cetăţenii din Târgu Jiu nu sunt feriţi de inundaţii. Jiul ar putea spulbera oraşul în cazul unei cantităţi mari de apă  întrucât cele două baraje sunt colmatate în proporţie de 80%, potrivit declaraţiilor făcute de Ion Călinoiu în urmă cu aproximativ două luni. „Domnul preşedinte al Consiliului Judeţean a făcut un apel către Ministerul Economiei şi Hidroelectrica pentru a aloca fonduri pentru a trece la decolmatarea lacului cât mai repede. În primul rând, Hidroelectrica trebuie să intervină”, a declarat Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu Jiu.

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: