Ziua de 10 August în istorie: Castelul Peleș

În 1519 Magellan pornește în prima călătorie în jurul lumii.

În 1875 se pune piatra de temelie a Castelului Peleș din Sinaia.

În 1920, în urma Tratatului de la Sevres, Imperiul Otoman dispare.

Castelul Peleș – loc de poveste

Impunătoarea construcție este situată în Sinaia, pe Valea Prahovei. Castelul a fost construit la inițiativa primului rege al României, Carol I, după planurile arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman, și a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena, urmând ca acesta să fie reședința de vară a Familiei Regale.

Doi ani le-a luat celor 300 de muncitori să pregătească terenul, iar în 1875 se pune piatra de temelie a castelului, sub care sunt îngropate câteva zeci de monede de aur de 20 de lei, primele monede românești cu chipul lui Carol I.

Construcția castelului a durat până în 1883 si a găzduit numeroase evenimente politice, precum Consilii de coroană (ca de exemplu in 1914 când s-a hotărât neutralitatea României în Primul Război Mondial), dar și numeroase personalități ale lumii politice, culturale, dar și regi și regine. Un oaspete de seamă a fost chiar împăratul Austro-Ungariei, Franz Joseph, în anul 1896.

Peleșul s-a extins mereu, forma finală (și cea actuală ce poate fi vizitată) s-a atins în anul 1914, iar construcția are 160 de camera. Pe lângă castel au fost construite Pelișorul, Corpul de Gardă, Economatul, Casa de Vânătoare Foișor, Grajdurile, Uzina Electrică și Vila Șipot.

În 1948, castelul a fost confiscat de regimul comunist, care propagase ideea că ar fi fost parte a Domeniului Coroanei si trebuie etatizat, însă, contrar propagandei comuniste, castelul a fost ridicat din banii lui Carol, care și-a vândut o moșie in Germania pentru a putea susține construcția.

După moartea lui Carol, castelul a revenit succesorului său Ferdinand I, iar mai apoi lui Mihai I, Regele Carol al II-lea, tatăl lui Mihai, nu a avut niciodată în proprietate castelul.

Vizualizări: 1,026

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: