Ziua de 26 martie in istorie

 În 1863 la Iași, a luat ființă Societatea Junimea.

În 1881 Domnitorul Carol I al Principatelor Române a fost proclamat primul rege al României.

În 1923 Parlamentul votează Constituţia României Mari, promulgată prin decret regal, una dintre cele mai avansate şi democratice constituţii din Europa acelui timp.

Societatea Junimea

Societatea „Junimea” a fost infiinţată la Iaşi in 1863 de către Iacob Negruzzi, Petre Carp, Vasile Pogor, Theodor Rosetti și Titu Maiorescu. S-a manifestat în diverse domenii precum: estetică, filosofie, filologie clasică, arheologie.

Junimea a avut un rol semnificativ în dezvoltarea culturii române si a avut diverse forme de manifestare. Aveau loc întruniri săptămânale, „prelecţiuni populare”, deasemenea s-au editat reviste şi ziare si au fost înfiinţarea mai multe tipografii. 

În cadrul societatii au fost descoperiti şi apreciati cei mai de seamă scriitori români din secolul al XIX-lea: Mihai Eminescu, I.L. Caragiale, Ion Creangă. Numărul membrilor crestea constant, iar  deviza era: „Intră cine vrea, rămâne cine poate”.

Evoluția Junimii a cunoscut trei etape:prima, între anii 1867 și 1874, stă sub semnul elaborării principiilor;a doua – între anii 1874 și 1885, apogeul – în care se consolidează ”direcția nouă”, și a treia etapă, până în 1944, în care se dezvoltă principiile estetice.

Vizualizări: 567

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: