Ziua de 26 septembrie in istorie

In 1497 incepe asediul cetăţii Suceava, capitala Ţarii Moldovei, de către poloni.

In 1874 are loc, la Bucureşti, prima competiţie internaţională din analele sportului românesc – un concurs de tir, intre trăgători din Transilvania, (la data aceea teritoriu austro- ungar) si Romania.

In 1907 s-a născut poetul, eseistul si dramaturgul roman Dan Botta.

Asediul cetăţii Suceava

Cetatea de Scaun a Sucevei făcea parte din sistemul de fortificații construit în Moldova la sfârșitul secolului al XIV-lea, în momentul apariției pericolului otoman. Sistemul de fortificații cuprindea curți domnești, mănăstiri cu ziduri înalte, precum și cetăți de importanță strategică în scop de apărare, întărite cu ziduri de piatră, valuri de pământ sau cu șanțuri adânci.

Cetatea Sucevei a fost atestată documentar pentru prima dată la 11 februarie 1388 într-un hrisov domnesc din vremea domniei lui Petru al II-lea Mușat, când se consemnează că era deja reședință domnească. Ea a fortificată de către Alexandru cel Bun cu noi ziduri de apărare, fiind de asemenea pavată curtea interioară și căile de acces ce duceau spre cetate. Cetatea a suferit numeroase modificări odată cu preluarea conducerii Moldovei de către marele voievod Ştefan cel Mare din anul 1457.

După asediul turcesc din anul 1462, Stefan cel Mare construiește un nou și impunător pod de acces în cetate, dar și noi ziduri de incintă, lucru ce a dus mărirea capacităţii de rezistenţă a zidurilor exterioare prin dublarea grosimii iniţiale. Astfel se face ca în vara anului 1476, însuși marele sultan Mahomed al II-lea să asedieze cetatea, dar fără a avea succes. De altfel, această cetate nu a fost niciodată cucerită prin forţa armelor. Singura armată care a trecut porțile acestei cetății, a fost armata condusă de Mihai Viteazul în anul 1600, când ostașii moldoveni au deschis larg porțile cetății în întâmpinarea marele voievod ce a realizat prima unire a principatelor românești.

La data de 26 septembrie 1497 a început asediul oastei poloneze conduse de regele Ioan Albert, asupra cetăţii Suceava, capitala Moldovei. Cetatea a fost asediata timp de 21 de zile de către oștile poloneze, dar nu a fost cucerită, iar rezistența ei a obligat armatele polone să renunțe la asediu și să ia drumul întoarcerii.

Amintim că după ce oastea poloneză asediază cetatea timp de trei săptămâni, regele Ioan Albert este nevoit să renunțe și să se întoarcă în țara sa de origine. Însă pe drumul de întoarcere, oastea moldoveană condusă de Ștefan cel Mare, atacă armata polonă, iar în lupta de la Codrii Cosminului, marele nostru voievod obține o mare și importantă victorie. In ceea ce privește Cetatea Sucevei ea a rămas in amintirea oamenilor și a istoriei ca fiind cetatea ce nu a fost cucerită vreodată

Vizualizări: 573

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: