Ziua Mondială de Luptă împotriva cancerului la sân, marcată la Târgu Jiu

Asociaţia Română de Oncologie “Sfânta Ana” a marcat ieri Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului la Sân, planificată în fiecare an în data de 1 octombrie.

Pentru a atrage atenţia asupra creşterii alarmante a numărului de cazuri de cancer de sân în România, dar şi asupra şanselor reale de supravieţuire în cazul depistării precoce, elevii voluntari ai asociaţiei au distribuit pliante informative pe raza municipiului Târgu Jiu. Acţiunea a fost sprijinită de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Cancerul de sân poate fi depistat înainte de apariţia manifestărilor clinice, depistarea precoce asigurând şanse maxime pentru un tratament eficient şi un prognostic bun. Specialiştii recomandă următorul calendar privind metodele de depistare a neoplasmului mamar: paciente cu vârsta cuprinsă între 20- 39 de ani -  autoexaminarea lunară a sânilor, examen clinic al sânilor la fiecare 3 ani; paciente cu vârsta peste 40 de ani - autoexaminarea lunară a sânilor, examen clinic al sânilor în fiecare an, mamografie anuală. De asemenea, se recomandă efectuarea controlului medical periodic al fetiţelor începând de la apariţia primului ciclu menstrual, având în vedere modificările endocrine care au intervenit in ultimii ani şi numărul de neoplasme mamare depistate la tinerele cu vârsta sub 20 de ani.

La controlul medical periodic pe care orice asigurat trebuie să-l facă, gratuit, la medicul de familie, poate solicita examenul clinic al sânilor, dacă medicul omite acest lucru. Deşi una din opt femei riscă să dezvolte cancer de sân, boala poate apare şi la bărbaţi.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: