Zvonul care ucide

De luni de zile, mai toată suflarea din Gorj și Dolj este bombardată cu tot felul de zvonuri legate de funcționarea sau mai degrabă nefuncționarea Complexului Energetic Oltenia. Aproape 19.000 de angajați stau cu ochii pe presa gorjeană, care le spune în fiecare zi cum vor rămâne în curând șomeri. Funcție de interesele pe care le reprezintă fiecare publicație, interese care se măsoară în diversele facilități obținute de la conducerea complexului, în spațiul public sunt lansate tot felul de zvonuri cu pretenție de adevăruri de necontestat.

Actuala echipă managerială a colosului cu picioare de lut, printr-o comunicare defectuoasă, ca să nu zicem proastă, menține starea de incertitudine catalogată de unii ca fiind intenționată. Singurul comunicator oficial al complexului este însuși managerul general, care-și pierde mai mult timp cu o anumită parte a presei decât cu problemele complexului care sunt multe, grave și care  cer soluții viabile. Până acum conducerea a lăsat să se înțeleagă că există o singură soluție la toate problemele și anume reducerea numărului de salariați, lăsând loc la diferite speculații conform cărora ba ar trebui concediați 5000 de salariați, ba 6000, ba 600 și lista e deschisă pentru tot felul de mame Omida...

Mai nou, managerului de la Tg. Jiu i-a cășunat pe termocentralele din Craiova, pe care vrea să le închidă cu orice preț pe motiv că sunt piatra de moară a colosului. Dacă va face acest lucru, aproape 2000 de angajați din Dolj vor rămâne pe drumuri, iar marea lor majoritate sunt la vârsta la care nu-și vor putea găsi locuri de muncă noi din cauza vârstei și din cauza faptului că nici la Dolj nu mai funcționează nici o unitate industrială, multe ajungând fier vechi, cum este Combinatul Chimic, sau Moll, cum este Electroputere. Într-o astfel de situație, toată lumea s-ar fi așteptat ca primarul cel mai vocal din zonă, Olguța Vasilescu, care dispune și de poziție politică importantă la nivelul celui mai mare partid de guvernământ, PSD, să ia poziție și să explice populației din Dolj care va fi soarta celor două termocentrale pe care Ciurel le vrea închise. Faptul că același Ciurel i-a luat de pe cap o problemă greu de gestionat, cum este termoficarea orașului pe care o va include în Complexul Energetic Oltenia, nu este motiv de tăcere vinovată.

Până acum nu am văzut nici un politician important de la PSD  Dolj să ia poziție, să-i apere pe cei 2000 de angajați ai termocentralelor. În contrapartidă, Ion Călinoiu, un alt vicepreședinte al partidului amintit, și-a dat cu părerea și despre mărimea salariilor cu care ar putea să supraviețuiască angajații de la CEO, și despre calitatea fumului care iese pe coșul termocentralelor, chiar dacă de meserie nu este decât un inginer horticol… De cele mai multe ori a spus prostii incomensurabile, dar măcar a dat senzația că-i pasă, spre deosebire de politicienii doljeni care par mult mai ocupați cu treburile casnice, decât cu cele ale populației care i-a ales.

Până la urmă, managerul Ciurel pare mai mult decât spune funcția pe care o ocupă, pare un fel de mic Dumnezeu care face și desface ce-i crapă lui prin minte, în condițiile în care toată lumea știe că e departe de a fi un manager profesionist, el fiind un fost vicepreședinte PSD de la nivelul Gorjului pus cu bună știință de Guvernul Ponta acolo unde este. Din acest motiv, Guvernul care l-a numit ar trebui să explice politica acestui complex pe următorii ani, pentru a nu lăsa loc incertitudinilor de tot felul  izvorâte din zvonuri ciudate. Până acum echipa numită de Guvern să managerieze complexul n-a dat decât un singur semnal clar, și anume acela că nu poate, că nu are decât soluția concedierilor, soluție pe care cu siguranță ar fi găsit-o și cel mai prost manager.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: