Ţara finilor

Eu nu sunt nici nașul nimănui, nici finul nimănui. Presupun că n-am prieteni și din cauza asta. Sau că n-am bani. La urma urmei, în țara asta nu poate fi oricine naș. Nu aveți uneori impresia că în România există doar trei nași? Nicu Gheară, Gigi Becali și Victor Ponta. Ăștia au nășit toată România, nu? Dar de ce? De ce au nevoie oamenii de naș?

Pentru că sunt niște comuniști incapabili și împuțiți! Hm... N-a sunat foarte bine asta. Trebuie să încerc să nu mă enervez. Vrusesem să spun că într-o țară cu oameni normali la cap și în deplinătatea facultăților mintale și fizice, aceștia nu consideră că ar trebui să aibă nevoie de un om care să le deschidă uși și căruia să i se ploconească pentru asta. La noi, omul ăsta e nașul. Nu poți? Ia-ți naș. Nu știi? Ai nevoie de naș. Ești bătut în cap? Strânge niște bani, învață să te bagi în seamă de pe internet și apelează la un naș.

În România, nași sunt oamenii cu bani. Tot în România, oamenii cu bani sunt hoții. Hai să lucrăm la concluzie, împreună! Da! În România hoții sunt puși nași. Dar nu e chiar invenția noastră. De ce credeți că la mafioții italieni, capului i se zice nașul? Sau de ce credeți că spunem „naș” controlorului de tren? Nașul e ăla care te rezolvă când tu nu poți. Nașul e ăla datorită căruia parvii, reușești să urci pe plan social (la nivelul de călător cu trenul, de pildă, sau la ăla de secretar de stat) fără să ai vreun merit real în acest sens. E drept, nașul este și un model. Este cel care ai vrea să fii. Iar, în România, oamenii ar vrea să fie Nicu Gheară, Gigi Becali sau Victor Ponta. Vor să fie șmecheri, vor să fie respectați, vor să fie adulați, să fie invidiați, să fie idolatrizați, o, la dracu’, să fie și arestați, dacă așa le e dat, ‘tu-i Paștele Mă-sii, DAR SĂ FIE NAȘI!

Aș putea să fac aici o rubrică exclusiv despre finii nașului Ponta. Azi o să pomenesc doar unul: Marius Manolache. Un om cu față de fin. Lombroso v-ar fi putut confirma oricând că, judecând după fața posesorului, într-o țară fără nași, domnul Manolache ar fi putut să ajungă cel mult șef la o vulcanizare. Ei, și omul ăsta a ajuns parlamentar. Și, din calitatea lui de parlamentar, a zis așa: ”E drept că sunt oameni care câștigă mai puțin, dar acei oameni nu sunt înalți demnitari. Mi se pare un respect faţă de cei care vin în Parlament pentru că calitatea de înalt demnitar nu o poate avea toată lumea, sunt câteva sute de oameni în ţara asta, nu sunt mai mulţi. Nu mi se pare un efort bugetar extrem de mare”. Domnule fin și cercopitec, toată lumea aia care nu poate avea funcția de înalt demnitar vă transmite în cor: ****** ****, domnule!

www.mantzy.ro

Vizualizări: 182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: