Ţăranii îşi hrănesc animalele cu lapte, decât să-l vândă cu un leu

Autorităţile judeţene au încercat în zadar să organizeze un sistem de colectare a laptelui în judeţul Gorj. Micii crescători de animale spun că nu sunt dispuşi să dea laptele cu 1 leu pe litru, chiar dacă acesta le este luat de la poartă, ci preferă să îl folosească pentru hrana animalelor.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Gorj aşteaptă semnale de la primarii din zonele de sub munte pentru a putea începe acţiunea de colectare a laptelui de către o firmă de procesare din Târgu Jiu. Vicepreşedintele Mădălina Ciolocoi speră ca, până la data de 1 mai, în cel puţin două localităţi din judeţ să devină funcţional sistemul de colectare. „Nu m-am aşteptat ca reorganizarea sistemului de colectare a laptelui să fie atât de greoaie. Sperăm ca până la data de 1 mai, măcar două localităţi din judeţ să fie incluse în acest circuit. Oamenii trebuie să înţeleagă faptul că vrem să le facem un bine. Cu banii pe care îi pot lua pe lapte îşi pot cumpăra alte produse. Cei de la firma Artego se vor deplasa cu tancul de colectare în zonele respective, însă trebuie să ridice cel puţin 500 de litri. Avem semnale pozitive de la Tismana şi Cătunele.”, a declarat Mădălina Ciolocoi, vicepreşedinta Consiliului Judeţean Gorj.

Sistemul de colectare a laptelui imposibil de realizat

Firma de procesare oferă 1 leu pe litrul de lapte de vacă şi 1,8 lei pentru un litru de lapte de capră. Edilii locali spun că oamenii nu sunt interesaţi să-şi vândă laptele din cauza preţurilor mici. „În localitate avem 4500 de bovine şi mici ferme care produc 100-150 de litri de lapte/zi, însă preţul pe care îl oferă procesatorul este extrem de mic în comparaţie cu preţurile la care găsim produsele lactate pe piaţă. Noi am fi găsit soluţii pentru a pune la dispoziţie o încăpere pentru tanc şi ne-am oferit să suportăm cheltuielile cu energia electrică şi alte utilităţi, însă crescătorii de animale refuză categoric. Cei mai mulţi fac brânză, o vând pe piaţă şi ies mai în câştig decât cu vânzarea laptelui. Procesatorul ar trebui să mărească preţul pentru a-i stimula pe fermieri”, a declarat Marian Slivilescu, primarul de la Tismana.

Şi edilul local de la Cătunele spune că acţiunea de colectare a laptelui nu va avea succes în comuna sa. „Am putea găsi un spaţiu pe raza comunei pentru amplasarea tancului de colectare, însă deocamdată nu putem face nimic din cauză că oamenii nu sunt mulţumiţi de preţ”, a precizat Florinel Ţuilă, primarul de la Cătunele.

Dau laptele la porci, amestecat cu tărâţe

Ţăranii gorjeni nici nu vor să audă să-şi vândă laptele la preţurile oferite de procesator. Ba mai mult, sunt convinşi că se face speculă cu lapte de vacă. „Nici nu mă gândesc să vând laptele cu un leu pe litru. O sticlă de apă plată este 2 lei, cum să dăm laptele la preţ de apă? Toţi vor să se îmbogăţească pe spinarea ţăranilor. Am ajuns să facem bijniţă cu lapte de vacă, aşa cum se făcea pe vremea lui Ceauşescu cu guma de mestecat. Îl ia de la noi cu un leu, iar ei îi dau cu 3-4 lei ”, s-a revoltat fermierul Vasile Ciugudeanu.

Unii dintre fermieri spun că preferă să-şi hrănească animalele cu lapte decât să-l vândă la preţuri derizorii. „Nu voi vinde laptele cu un leu pentru că nu mor de foame. Dacă am lapte, am şi brânză, am iaurt, smântână şi ale mele sunt mult mai bune decât cele din magazin. Decât să-l dau cu un leu mai bine îl dau la porci amestecat cu tărâţe şi fac o treabă. Îngraş porcii, îi vând şi fac mai mulţi bani decât să-l dau pe degeaba la patroni”, spune Marinel Slăvuţeanu. 

Vizualizări: 252

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: