(Pre)viziuni de sâmbătă

Acest text este scris sâmbătă, cu o zi înainte de turul I al alegerilor, și este probabil citit luni, cu o zi după aflarea rezultatelor. Care rezultate? Cele de intrat în turul II. Prin urmare, nu am multe de anticipat.

Nu cred în minuni, deci probabil astăzi veți fi aflat că avem de ales, duminica viitoare, între un mincinos cronic, Victor Ponta, și un român cu origini nemțești pe treaba lui, dar cu un discurs ceva mai greoi chiar și decât Stolojan. Ponta își știe alegătorii. Nu neapărat că-s puțini și îi cunoaște pe fiecare în parte, dar are aceiași idioți pe care probabil îi cunoaștem pe toții și îi e imposibil să adune mai mulți decât ăia pe care îi are deja, deoarece Ponta este el însuși, așa cum am mai stabilit, un idiot fără talent. Dacă nu a reușit să sară de 40% în turul ăsta, e cam mâncat. Dar nu e chiar atât de simplu. Iohannis va avea teoretic voturile celor care în primul tur votează cu Macovei și cu Udrea. Putem, cred, conveni că nici unul dintre românii care votează cu una dintre cele două doamne nu va vota cu Ponta. Ar fi prea de tot, pentru că ambele sunt mai anti-Ponta decât a reușit să dea Iohannis impresia că este. Dacă marea majoritate a votanților Macovei și Udrea iese la vot, așadar, Iohannis va fi noul președinte al României. Anticipez că, împreună, în turul I, Udrea și Macovei vor face un scor de peste 15%, care adăugat la un (aproximativ) 30% al lui Iohannis și, desigur, la cel de (probabil) 5% al lui Kelemen Hunor, bașca gândindu-ne și că acesta va mai rupe și de la Tăriceanu și Meleșcanu (teoretic de dreapta și ei), dar și de la români ieșiți să voteze anti-PSD, sasul va câștiga, cred, mult mai clar decât a făcut-o Băsescu cu Năstase sau Geoană. Pentru că nu uitați că Năstase și Geoană erau, totuși, niște personalități cu multe calități. Victor Ponta e doar un bou de care peste doi ani aproape că nu vom mai ști nimic, dacă istoria funcționează cum ar fi normal să o facă.

Bucuria mea la aceste alegeri, însă, ar fi ca Monica Macovei să se claseze pe locul 3, indiferent de scorul pe care îl avea. Până la turul 2 vom mai vedea. Dar dacă Macovei e pe trei, că tot îi plac versurile staff-ului ei de campanie, va fi un semn că România începe, în sfârșit, să se trezească. Și că românii care merită încep, în sfârșit, să lucreze la viitorul acestei țări atât de noi.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: