După Graure, şi Burlan îi taie cotizaţiile lui Condescu

Acţiunea în instanţă înaintată de directorul general de la Complexul Energetic Turceni Octavian Graure prin care intenţionează să taie porţia de bani a sindicatelor, îl pune pe gânduri şi pe directorul general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia Daniel Burlan, care, strânge şi el la gură punguţa cu banii pentru sindicate. În bugetul pe venituri şi cheltuieli al companiei au fost prevăzute sumele destinate sindicatelor, însă bugetul nu a fost încă aprobat şi, oricum, Burlan nu vrea să dea niciun leu până nu va afla dacă plăţile sunt legale.

Directorul general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), Daniel Burlan, aşteaptă cu sufletul la gură decizia magistraţilor la acţiunea în constatare prin care CE Turceni cheamă în instanţă cele trei sindicate din unitate: Sindicatul Energia Turceni, Sindicatul CE Turceni şi Sindicatul Mine Energie Jilţ Turceni şi prin care conducerea entităţii energetice solicită anularea unei clauze din contractul colectiv de muncă privind acordarea unor bani din bugetul societăţii, sindicatelor. Este vorba despre un procent de 6,7 la mie raportat la fondul de salarii din SNLO. Asta înseamnă circa zece miliarde pe an.

Lămuriri la Minister

Burlan a declarat că a solicitat lămuriri şi Ministerului Muncii pentru a vedea dacă sumele pentru sindicate se mai pot aloca, iar reprezentanţii ministerului au precizat că aceste sume pot fi prevăzute în bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei, motiv pentru care banii respectivi au fost prevăzuţi în buget, însă nu s-au făcut plăţi. Burlan a precizat că dacă CE Turceni va câştiga procesul, atunci şi SNLO va demara acţiuni similare, în instanţă. ”Era o prevedere prin care părţile puteau conveni, prin intermediul contractului colectiv de muncă o anumită sumă pentru urmărirea şi negocierea contractului. Ulterior această prevedere nu a mai existat, dar nu este niciun articol care să interzică acordarea acestor bani. În sensul acesta, noi am cerut nişte lămuriri  la Ministerul Muncii, precizări. Să ne spună dacă aceste sume mai pot fi alocate. Răspunsul a fost că dacă aceste sume sunt prevăzute prin bugetul de venituri şi cheltuieli se poate prevede o sumă pentru negocierea şi urmărirea contractului colectiv de muncă. Au fost prevăzute în buget. NU s-au făcut încă plăţi pentru sindicate”, a declarat Burlan.

Nu mai dă niciun leu

Daniel Burlan nu vrea să mai dea bani la sindicate, decât dacă acestea sunt legale. El a declarat că deocamdată nu va deschide o acţiune în instanţă, însă nu dă niciun leu la sindicate, până când nu are certitudinea că aceste plăţi sunt legal acordate. El aşteaptă decizia instanţei în procesul de la CE Turceni, iar în cazul în care magistraţii vor da câştig de cauză administraţiei entităţii energetice şi SNLO va face demersuri în instanţă, împotriva sindicatelor. ”Aşteptăm şi noi să vedem ce se întâmplă cu acest proces la Turceni. Normal că dacă se câştigă la Turceni va trebui şi noi să facem aceleaşi demersuri, însă avem un cadru, un buget în care este prevăzută această sumă. Pentru acest an nu vom face plăţi decât dacă avem certitudinea că aceste sume sunt legal acordate”, a precizat Daniel Burlan. 

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: