Sindicalist: Nu va mai exista picior de miner în CE Oltenia

Restructurarea Complexului Energetic Oltenia continuă să fie mărul discordiei în minerit. Unii sindicaliști se tem că, odată pus în aplicare, acest program nu va aduce compania pe profit, ci dimpotrivă. “Programul este diabolic. Va urma distrugerea a tot ce este minier pe varianta trecerii grupurilor pe gaze”, spune un lider de sindicat vocal din companie.

Sindicalistul Constantin Crețan se teme că, în momentul în care grupurile pe gaze vor fi puse în funcțiune, ușor, ușor, minerii vor dispărea definitiv din sistem. “Programul este diabolic. Va urma distrugerea a tot ce este minier pe varianta trecerii grupurilor pe gaze. În condițiile în care se închid bazinele miniere, au și niște plăți compensatorii de mizerie. Plățile compensatorii sunt tot din munca amărâților care mai muncesc acum. Au nevoie de ei să îi mai folosească doi - trei ani de zile pentru că încă nu sunt pregătiți și nu au început investițiile pentru construcția grupului pe gaze și atunci este clar că nu va mai exista picior de miner în Complexul Energetic Oltenia și se va trece pe gaze. Banii pentru construcția grupurilor energetice pe gaze sunt deja alocați. Programul se va aproba”, a spus Crețan, la Radio Infinit.

Cu toate acestea, Crețan nu vede cu prea mult optimism realizarea grupurilor pe gaze: „Am risipit banii Complexului Energetic Oltenia cumpărând Chișcaniul de la Brăila, cu grupuri pe gaze, și nu a funcționat o secundă. CEO s-a dus în cap când a cumpărat centrala de la Brăila care nu a funcționat și nu a produs pe gaze. Acum vor să producă energie pe gaze pentru că este afacere cu gaze”.

La fel crede și liderul de sindicat Nicu Bunoaica, de la Lupoaia. Acesta spune că energia pe cărbune este pe cale de dispariție și nimeni nu vorbește sincer despre ce prevede exact planul de restructurare și ce deznodământ va avea compania. „Niciun lider de sindicat nu vorbește despre restructurare, chiar unii sunt optimiști. Văd prin 2024 - 2025 Complexul Oltenia pe profit. Eu nu văd așa ceva. Eu cred că CEO va dispărea ca energie pe cărbune. Vor apărea înlocuitori, parcurile fotovoltaice, nu contest, dar energia pe cărbune nu cred că va mai fi”, a declarat Bunoaica.

Vizualizări: 5,528

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: