50 de lei, „închirierea“ unui deţinut

Penitenciarul Târgu Jiu încheie contracte cu persoanele fizice sau juridice care doresc să închirieze deţinuţi. Ziua de muncă cu un deţinut costă aproximativ 50 de lei. Deţinuţii se oferă să muncească pentru a face rost de bani şi pentru a-şi reduce pedeapsa. 

Aproximativ 55 de deţinuţii din cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu pot fi închiriaţi de către persoane fizice sau juridice pentru lucrări în construcţii, amenajări hidroenergetice, lucrări de împădurire, lucrări de salubrizare, lucrări agricole, săpături şanţuri pentru aducţiune de apă şi gaze, taluzat şanţuri etc. Ziua de muncă cu un deţinut costă 47, 6 RON/zi. Durata muncii prestate de persoanele private de libertate este de 8 ore/zi şi nu mai mult de 40 ore/săptămână. Prelungirea programului de lucru, la 10 ore/zi, se poate face doar cu aprobarea conducerii Penitenciarului. Deţinuţii beneficiază de cel puţin o zi pe săptămână pentru odihnă. De la începutul anului, până în prezent, Penitenciarul Târgu Jiu a încheiat un număr de 3 contracte, cu beneficiari, pentru folosirea deţinuţilor la munca în construcţii şi la cusut tălpi de pantofi. Beneficiarii se obligă, prin contract, să asigure uneltele necesare, transportul deţinuţilor, conducerea şi asistenţa tehnică a lucrărilor, instructajul şi protecţia muncii. Evidenţa primară a muncii prestate de către persoanele privative de libertate este ţinută de către un prestator, iar la sfârşitul lunii sau la încheierea lucrărilor valoarea totală se înscrie în situaţia de plată.

Cer de lucru

Odată cu încălzirea vremii, deţinuţii necăutaţi de familii, solicită ieşirea la muncă în afara Penitenciarului. Deţinuţii care au lucrează în construcţii rămân lunar, cu 2-3 milioane de lei. Pe lângă faptul că fac rost de bani, deţinuţii mai beneficiază şi de o reducere a pedepsei cu 4-5 zile la o lună lucrată. „Veniturile realizate nu pot fi mai mici decât salariul minim pe economie, în raport cu programul de muncă. Veniturile se încasează de către administraţia penitenciarului. Un procent de 30% din venit revine persoanei condamnate, care poate folosi pe durata executării pedepsei 90% din sumă, iar 10% se consemnează pe numele său, împreună cu dobânda aferentă, urmând a fi încasată în momentul punerii în libertate. Procentul de 70% din venit revine Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, constituind venituri proprii”, a declarat Simona Dumitriu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Târgu Jiu.

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: