A crescut numărul pensionărilor pe caz de boală

Numărul gorjenilor care se pensionează pe caz de boală creşte semnificativ de la un an la altul, anunţă reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Gorj. Condiţiile de pensionare pe caz de boală au rămas neschimbate de ani de zile aşa că gorjenii au optat pentru această pensie, cei mai mulţi demonstrând că suferă de boli neurologice.

Un număr de 998 de gorjeni au ales anul acesta să se pensioneze pe caz de boală, numărul acestora fiind în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Pensii Gorj, condiţiile de pensionare pe caz de boală au rămas aceleaşi. „Condiţiile de pensionare pe caz de boală conform legii 263 din 2010 nu s-au modificat aşa că numărul pensionărilor pe caz de boală a crescut cu 7% faţă de anul trecut. În 2013 am avut 932 de pensionari pe caz de boală, iar anul acesta avem 998 de dosare”, a declarat Rodica Ghimiş, directorul Casei Judeţene de Pensii Gorj. Condiţiile au rămas neschimbate, diferă însă bolile invocate de pensionari atunci când cer pensia de invaliditate. Cei mai mulţi gorjeni care s-au pensionat anul acesta au demonstrat în faţă comisiei că suferă de boli neurologice. Pe locul doi în rândul bolilor care au fost invocate de pensionari se situează bolile psihice, iar cele cardiovasculare au fost invocate de 16% din 998 de pensionari care au dosar de pensionare pe invaliditate. „Pe grupe de boli, 19% din pensionari au spus că suferă de boli neurologice, 17% de boli psihice, 16% de boli cardiovasculare, 10,5% neoplazie, 8,5% boli osteoarticulare, 6% boli digestive, iar 3,5% TBC”, a precizat Rodica Ghimiş.

Pensia medie pe caz de boală este de 628 lei lunar. Conform datelor de la Casa Judeţeană de Pensii, în Gorj sunt 76.889 de pensionari de stat, 5.186 pensionari CAP şi 1.701 veterani de război. Totalul pensionarilor pe caz de boală la nivelul judeţului Gorj este de 12.563, adică un procent de 16,34% din numărul total de pensionari gorjeni.

Vizualizări: 231

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: