A doua rectificare bugetară, aprobată de Guvern

Guvernul a aprobat miercuri, în ședința săptămânală, a doua rectificare bugetară din acest an, a anunțat ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu. Rectificarea a fost una negativă, încasările fiind cu 3,8 miliarde de lei noi mai mici decât s-a prognozat la începutul anului.

Execuția bugetară a fost sub nivelul așteptărilor, nu s-au făcut estimări greșite la construcția bugetului pe 2013, a declarat miercuri, la finalul ședinței de guvern, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

El a explicat că estimările de la începutul anului au luat în calcul o creștere a veniturilor bugetare, pentru aceleași impozite ca în anul 2012, cu 6,3% — rata de creștere a PIB nominal (rata reală plus deflatorul), la care s-a adăugat separat o sumă de trei miliarde de lei care ar fi trebuit colectată în urma introducerii unui pachet fiscal nou, în 2013, care cuprindea printre alte măsuri fiscale și impozitarea veniturilor suplimentare din liberalizarea pieței gazelor naturale.
Potrivit ministrului Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, au fost realizate doar 25 — 30% din veniturile estimate din suprataxarea companiilor energetice, dar încasările ar putea reveni în trimestrul patru la nivelul programat, atunci când crește consumul de gaze naturale, pe perioada iernii.

Printre alte venituri bugetare nerealizate în 2013 la nivelul programat se numără sume importante din impozitul pe profiturile băncilor, o sumă de 1,4 miliarde lei de la BNR, precum și veniturile din accize, care au scăzut în perioada verii, pe fondul unei creșteri a evaziunii fiscale în condițiile reorganizării Fiscului. (A.A.)

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: