A luat subvenții pe acte false. Condamnare!

Un gorjean a fost condamnat, luni, în primă instanță, pentru că a încasat subvenții APIA în baza unor documente false. Faptele au avut loc în urmă cu aproape un deceniu, comuna Padeș fiind studiu de caz pentru anchetatori când vine vorba de fraudarea fondurilor europene. În ultimii ani, aici au fost deschise mai multe dosare penale, unele chiar pe numele unor funcționari din primărie.

Potrivit DNA, în perioada 2010-2012, Vasile Semenescu „a depus cu rea-credință” la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe documente false, în scopul de a obține, în mod injust, sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate. 

Prin aceste demersuri, au fost obținute, pe nedrept, fonduri nerambursabile în cuantum de circa 150.000 de lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în proces.

Tribunalul Gorj l-a condamnat luni, 4 noiembrie, pe Vasile Semenescu la 6 luni de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 2 ani și 6 luni.

„Admite acțiunea civilă formulată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și obligă inculpatul Semenescu Vasile la plata sumei de 149.511,41 lei despăgubiri materiale către partea civilă, cu dobânzi și penalități până la achitarea integrală a debitului”, au decis judecătorii.

În plus, Tribunalul Gorj a menținut măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile (casă, terenuri extravilane arabile, pădure, pășuni, fânețe, vii și livezi) ce aparțin inculpatului și a desființat mai multe înscrisuri (declaraţii, cereri unice de plată pe suprafață, adeverințele emise de către Primăria Padeș, contract de arendă).

Totodată, Vasile Semenescu a fost obligat la plata sumei de 6.000 lei, cheltuieli judiciare către stat. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Vizualizări: 7,236

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: