Abonamentele elevilor navetişti, nedecontate de minister

Situaţia elevilor din Negomir, care trebuie să suporte din buzunarul lor transportul la liceul din Rovinari, a rămas neschimbată. Părinţii se plâng că nu mai au de unde să le dea bani pentru a-i putea trimite la şcoală. Unii dintre ei au făcut şi împrumuturi pentru a plăti abonamentele copiilor.

În urmă cu ceva timp, ziarul Pandurul a expus problema elevilor care fac naveta de la Negomir la Grupul Şcolar din Rovinari. Părinţii se plâng în continuare că nu le este plătită contravaloarea abonamentelor. Acestea nu au fost decontate de liceu încă din luna septembrie. Oamenii au ajuns să se împrumute ca să-şi poată trimite copiii la şcoală. Spun că au încercat să discute cu primarul Ion Gruescu, pentru obţinerea unei păsuiri la plata abonamentelor, dat fiind faptul că firma care deţine microbuzele este a fiului său, însă fără izbândă. În această situaţie se află şi familia Niţă din Negomir, care trebuie să plătească lunar 170 lei pentru fiecare dintre cei doi copii înscrişi la Grupul Şcolar din Rovinari. „Din septembrie nu s-a acordat niciun ban pe abonamente, nu mai avem bani să le dăm copiilor ca să poată merge la şcoală. Vrem să nu ne ia bani fiul domnului primar până vine decontarea de la minister, că nu mai avem din ce plăti. Ne-am împrumutat până acum ca să plătim abonamentele. Mie îmi trebuie proteză de bazin şi genunchi, am suferit trei operaţii până acum. Soţul este bugetar, lucrează la staţia de apă din Rovinari şi nu avem de unde. Am făcut sesizări şi la Prefectură dar nu ni s-a răspuns la niciuna”, a declarat Cornelia Niţă.

Banii vin o dată pe an

Primarul din Negomir, Ion Gruescu, spune că firma este a fiului său, dar nu se poate implica în această situaţie. „Eu am făcut tot posibilul să aibă cu ce să meargă, dar nu intră banii de la minister. Noi înţelegem şi îi mai păsuim, problema este că banii vin o dată pe an. Trebuie plătită şi motorina. Sunt greutăţi, asta este situaţia”, a declarat Ion Gruescu.

Ion Işfan, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar (ISJ) Gorj,  spune că inspectorii de sector vor face controale la şcoli pentru a vedea care şi cum au acordat banii elevilor pe abonamente. „E o problemă la toată lumea, în toată ţara. Au venit nişte bani săptămâna aceasta de la minister, dar nu ştiu acum dacă va primi şi liceul din Rovinari. Când am venit la inspectorat erau datorii pentru transport de 25 de miliarde, acum mai sunt vreo 7 miliarde. Săptămâna viitoare avem o inspecţie strict pe abonamentele elevilor, la toate liceele, să vedem ce bani s-au dat şi dacă s-au dat”, a declarat Ion Işfan. 

Işfan mai spune că fiecare elev poate opta pentru orice mijloc de transport, nu se organizează o licitaţie în acest sens, pentru a stabili ce companie să primească decontările abonamentelor. „Copiii pot merge cu ce vor la şcoală, le sunt decontate în baza abonamentului. Nu se fac licitaţii. Prin ordinul ministrului fiecărui elev de liceu care face naveta îi este decontat abonamentul, trebuie să se prezinte cu el la liceu după ce îl cumpără”, a precizat Ion Işfan.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: