Achitări și pedepse mai mici în dosarul fraudării BCR

La mai bine de un deceniu de la producerea faptelor pentru care sunt trași la răspundere acum, inculpații dintr-unul din dosarele ce vizează prejudicierea BCR cu peste 137 de milioane de lei noi au primit acum pedepse mai mici de la Curtea de Apel Alba, unul dintre principalii acuzați decedând pe parcursul procesului, prejudiciul fiind înregistrat la sucursalele sectoarelor 4 și 6, precum și la sucursala Novaci a băncii amintite. Paul Petre Țârdea a trecut în lumea celor drepți, nemaiputând să răspundă pe lumea aceasta pentru acuzațiile ce-i sunt aduse, asta deși era considerat principalul vinovat pentru prejudicierea băncii.

Fostul șef al BCR Gorj, Dumitru Contoloru, este primul dintre inculpați pentru care instanţa a dat un verdict, el fiind condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare, executarea pedepsei fiind înlocuită cu un termen de încercare de 4 ani și 6 luni. De asemenea, față de acesta magistrații au dispus încetarea procesului penal sau achitarea pentru mai multe acuzații, la fel ca și în cazul altor inculpați.

Printre acuzațiile pentru care judecătorii au decis achitarea se numără comiterea infracțiunii de complicitate la infracţiunea de utilizare a creditelor în alte scopuri decât pentru cele pentru care au fost acordate, abuz în serviciu în formă calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani, precum complicitate la infracţiunea de acordare a creditelor cu încălcarea legii sau a normelor de creditare şi de utilizare a acestora în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, cea din urmă acuzație fiind dezincriminată de legislația actuală.

Clemență și pentru restul lumii

Fostul șef al Serviciului Credite din BCR Gorj, Cornel Floarea, a fost condamnat la 2 ani şi 2 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, la instanța de fond el fiind condamnat la 2 ani și 6 luni, executarea pedepsei fiind suspendată pentru 4 ani și 6 luni. Conform noii sentințe, pedeapsa de 2 ani și 2 luni a fost înlocuită cu un termen de încercare de 4 ani și 2 luni. Fostul șef al BCR Novaci, Sorin Popescu, a fost condamnat în acest dosar la 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, executarea pedepsei fiind suspendată, conform Curții de Apel Alba, și înlocuită cu un termen de încercare de 5 ani. La instanța de fond, Tribunalul Sibiu, Popescu primise o condamnare de 7 ani și 6 luni, cu executare, conform sentinței din 6 aprilie 2012.

Fostul ofițer de credite de la BCR Novaci, Ion Chiriac, a fost condamnat la 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii continuate de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, executarea pedepsei fiind înlocuită cu un termen de încercare de 5 ani. O fostă colegă a acestuia, Marilena Giurcă, a fost și ea condamnată la 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii continuate de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, executarea pedepsei fiind suspendată și înlocuită cu un termen de încercare de 6 ani. La instanța de fond ambii aveau pedepse mai mari, Giurcă fiind condamnată atunci la 5 ani și 6 luni, cu executare.

Achitare, achitare, achitare,

Fostul director al BCR sector 6 Mihai Hajdu a fost achitat de Curtea de Apel Alba de toate acuzațiile ce i-au fost aduse de DNA, o decizie similară fiind luată și pentru Luminița Rais, fost ofițer de credite la sucursala amintită. La instanța de fond ambii au fost condamnați la câte 2 ani și 4 luni de închisoare, executarea fiind suspendată și înlocuită cu un termen de încercare de 4 ani și 4 luni.

De asemenea, fostul director al BCR sector 4, Mihaela Staicovici, a fost achitată de acuzațiile ce i-au fost aduse, la fel ca și ofițerii de credite Maria Clara Popescu și Blanche Gabriela Banu. La Tribunalul Sibiu fiecare dintre acestea primise o condamnare de 1 an și 8 luni, executarea pedepsei fiind înlocuită cu un termen de încercare de 3 ani și 8 luni.

Pușcăriabilii

Un alt inculpat condamnat în acest dosar este Ion Nicolae, fost administrator la Foraj Sonde SA Târgu Cărbunești, pedeapsa decisă în cazul său fiind de 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. La instanța de fond, acesta primise o pedeapsă cu executare de 7 ani.

Fostul patron al grupului de firme Rarora SRL din județul Vâlcea, Ion Marin, a fost condamnat, miercuri, de Curtea de Apel Alba la 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, la instanța de fond el având o pedeapsă de 8 ani. Aceeași pedeapsă, în aceleași condiții, a fost decisă și pentru un alt inculpat din dosar, Gabriel Viorel Matyas, care era cumnat cu omul de afaceri Paul Petre Țârdea, inculpat, de asemenea și el în anchetele ce au vizat prejudicierea BCR și care la Tribunalul Sibiu fusese condamnat la 8 ani de închisoare cu executare.

În vara anului 2004, Paul Petre Țârdea a fost pentru câteva luni președinte interimar al filialei Gorj a PNL, devenind copreședinte al Alianței Dreptate și Adevăr. El a părăsit funcția respectivă după ce presa a relatat implicarea sa în prejudicierea BCR cu sume mari de bani.

Conform sentinței instanței de miercuri, omul de afaceri Paul Petre Țârdea a decedat în cursul anului 2013, motiv pentru care procesul împotriva acestuia a încetat. Sentinţa Curţii de Apel Alba este cu apel.

ACUZAŢII

Pentru derularea unor contracte fictive, firmele controlate de Ţârdea, prin intermediul Matyas, contractau credite de sute de miliarde de lei de la unităţi bancare din Bucureşti. Numai de la Sucursala BCR – Sector 6, aceste firme au obţinut ilegal 291 credite totalizând 1.200 miliarde lei vechi, într-un interval de timp stabilit la 125 zile lucrătoare. Alte 31 de credite au fost obţinute de la BCR sector 4, în valoare de 170 de miliarde de lei vechi.

DAUNE

Curtea de Apel Alba a decis, miercuri, ca inculpații să suporte daune de peste 36 de milioane de lei. „Obligă inculpaţii Contoloru Dumitru, Popescu Sorin, Floarea Cornel, Chiriac Ion, Giurca Marilena, Marin Ion, Matyas Gabriel Viorel, Ţîrdea Paul Petre, Nicolae Ion (…) la plata despăgubirilor în cuantum de 36.112.088 RON, din care suma de 27.699.350 RON contravaloarea creditelor nerambursate”, se arată în sentința instanței.

Vizualizări: 385

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: