Achiziţiile CE Rovinari, verificate de ANRMAP

Controalele nu mai contenesc la Complexul Energetic Rovinari. În aceste zile, mai multe contractele de achiziţii din perioada 2007-2008 sunt verificate de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea  Achiziţiilor Publice. Contractele sunt verificate şi de procurorii anticorupţie, DNA derulând o anchetă cu privire la legalitatea acestora. Faptele în legătură cu care se fac verificări s-au produs pe vremea directoratului lui Laurenţiu Ciurel, fost liberal, actual pesedist.

Marcel Hoară, recent numit preşedinte al Consiliului de Administraţie al CE Rovinari, pare decis să facă ordine. Acesta a declarat ieri la Radio Infinit că a primit semnale de la mai multe departamente ale complexului cu privire la unele nereguli din trecut, astfel că i se pare firesc să apeleze la organele statului pentru a clarifica lucrurile. „Politicienii pot spune în general ce vor, dar aici, la complexul energetic, nu putem să facem ce vrem, ci numai ce este legal, în caz contrar răspundem”, a mai spus Hoară. Acesta nu a dorit să dea detalii despre contractele de achiziţii verificate, pe motiv că nu ar fi normal să stabilească el eventualele ilegalităţi şi prejudicii. „Eu vă spun una dintre neregulile semnalate. Depozitele sunt pline de piese care nu au utilitate în perioada următoare. De ce au fost cumpărate, mai ales în condiţiile în care pentru multe alte contracte nu exista sursă de finanţare? Asta vor stabili organele de control”, a explicat Marcel Hoară, care a adăugat că tocmai de aceea a solicitat şi o verificare a procedurilor de achiziţii de către ANRMAP, care este în derulare.

Verificări şi la DNA

Preşedintele Consiliului de Administraţie al CE Rovinari, Marcel Hoară, a anunţat acum mai bine de o săptămână şi faptul că a depus plângere penală împotriva fostului director general Laurenţiu Ciurel, care a lăsat complexul fără bani de investiţii pe următorii trei ani.

Potrivit plângerii penale, Laurenţiu Ciurel a încheiat în perioada 2007-2008 contracte comerciale de mii de miliarde de lei vechi, pentru care nu avea acoperire ca surse de finanţare. Complexul Energetic Rovinari este nevoit să îşi onoreze contractele şi după plecarea lui Ciurel din funcţie, astfel că s-a văzut în postura de a nu mai putea contracta noi investiţii în 2009. Din estimările făcute de complexul energetic rezultă însă că investiţiile noi vor fi blocate şi în următorii doi ani, deoarece toate sursele de investiţii atrase în perioada 2009-2011 vor fi folosite pentru plata lucrărilor contractate de Ciurel.

În anul 2008, Laurenţiu Ciurel a semnat contracte pentru realizarea unor investiţii de peste 3.100 miliarde lei vechi, în condiţiile în care mai avea în derulare contracte încheiate tot de el în anul anterior de peste 4.270 de miliarde din anul precedent. Deci avea în derulare contracte de peste 7.370 de miliarde de lei, în condiţiile în care avea fonduri pentru investiţii de numai 1.574 de miliarde de lei vechi. Ei bine, a rezultat cu deficit de peste 5.800 de miliarde de lei, investiţii începute de Ciurel fără să aibă nicio sursă de finanţare, pe care trebuie să le achite cei care i-au urmat în funcţie.

În 2009, CE Rovinari a încheiat contracte de investiţii în valoare de doar 14 miliarde de lei vechi, iar pentru 2010 şi-a propus contracte de doar de 215 miliarde de lei vechi. Chiar şi în aceste condiţii de economii drastice, CE Rovinari va intra în anul 2011 cu un deficit de 1.570 de miliarde de lei la bugetul de investiţii. Cel mai probabil, abia în 2012 lucrurile vor intra în normal, în sensul că lucrările contractate de Ciurel în 2007-2008 vor fi achitate şi se vor putea începe alte investiţii.

Cauzele aflate în atenţia DNA

Procurorii anticorupţie nu doresc să facă declaraţii despre o cauză în timpul cercetărilor. Din surse ale CE Rovinari, am aflat însă care sunt documentele solicitate de procurori în dosarul în care sunt audiaţi cei 27 de salariaţi. Astfel, procurorii au cerut dosarele de achiziţie pentru: lucrări de reparaţii faţade clădiri, zugrăveli şi amenajări interioare (contract nr. 386 din 2008), modernizarea blocului energetic nr. 6, prestarea de servicii de pază şi patrulare de către AM Propaz 2000 SRL (contractul din 2007), patru contracte încheiate cu SC Rofraco şi contractele cu Ştefi Compani, Pan Meridian, Power Guard Security şi casa de avocatură Şova şi Asociaţii. Toate contractele în cauză au ca punct comun faptul că au fost încheiate în perioada 2007-2008 prin negociere fără anunţ de participare.

Vizualizări: 109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: