Acuzații legate de depozitarea medicamentelor. Cine verifică?

Direcția de Sănătate Publică Gorj s-a autosesizat luni, după ce în spațiul public a apărut informația că un lanț de farmacii din județ depozitează medicamentele în spații neautorizate în acest sens. Concluzia a fost însă că nu prea are competențe de verificare, nefiind clar nici pentru autorități cine poate să facă verificări.

Dezvăluirile au apărut încă de duminică seara la Sabotorii Gorjului TV. Televiziunea online a prezentat filmări realizate timp de mai multe zile lângă două farmacii Dav din Târgu Jiu. Potrivit realizatorului emisiunii, Nicolae Ivăniși, firma care deține farmaciile are alături și spații de depozitare neautorizate ca depozite de medicamente. Furnizorii de medicamente ar opri lângă farmacie dar ar descărca în depozitul de lângă, iar de acolo cutiile ar fi luate și duse într-un alt depozit de pe platforma industrială a municipiului, de asemenea neautorizat.

“Avem dovezi video despre faptul că, lângă farmaciile DAV, există spații improprii pentru depozitarea medicamentelor. Unele colantate cu poze cu cârnați, pentru ca nimeni să nu bănuiască nimic. Medicamentele sunt aduse de furnizori autorizați, cu mașini conforme, dar nu sunt descărcate în farmacii, ci în spațiile de lângă. De acolo sunt luate de mașinile DAV, care nu au climă, și duse într-o hală de la Artego, acolo unde nu este autorizat niciun depozit de medicamente”, a transmis Ivăniși. Ideea ar fi că un depozit de medicamente trebuie să îndeplinească anumite condiții legate de temperatură, umiditate și luminozitate, investiții destul de costisitoare, de altfel, dar în lipsa cărora produsele ar putea fi alterate.

La prima vedere, filmările asta arată, dar numai o anchetă ar putea să lămurească lucrurile. Alexandru David, proprietarul lanțului de farmacii, nu a răspuns luni la telefon pentru lămurirea situației.

Direcția de Sănătate Publică Gorj a început o anchetă, dar a ajuns la concluzia că nu are competențe. “Noi ne-am autosesizat, dar nu avem competențe decât pe partea de avize. În rest se ocupă Agenția Națională a Medicamentului, dar am înțeles că nu au inspector pe Gorj”, a spus directorul Narcis Stoian.

Ivăniși așteaptă și sesizarea altor instituții: “Dacă Antifrauda, Poliția, Direcția de Sănătate Publică, Agenția Medicamenelor ar lămuri #TraseulMedicamentelor, probabil că am afla mai departe și care este #TraseulBanilor”.

Galerie foto




Vizualizări: 2,482

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: