Au tone de roşii şi castraveţi, dar nu le pot vinde

Au muncit degeaba şi pierd milioane în fiecare zi pentru că nu au certificat de producător şi nu pot comercializa produsele în piaţă. Este vorba de o familie din comuna Turcineşti care aruncă zilnic kilograme de castraveţi la păsări pentru că nu pot merge cu produsele în piaţa. Producătorii nu înţeleg de ce nu li se eliberează certificat de producător de la primărie aşa cum s-a întâmplat şi până acum. Primarul din Turcineşti, Vasile Gogălniceanu, susţine că producătorii vor să le fie trecute pe certificat cantităţi mai mari ca să poată vinde şi produse aduse din Moldova.

Au muncit toată primăvară la solarii, iar acum munca lor se duce pe apa sâmbetei. O familie din Turcineşti are solarii de castraveţi şi roşii, dar nu poate vinde aceste legume. Au ajuns în situaţia în care aruncă produse la păsări sau li se strică în curte, pentru că nu au un certificat de producător.” Am ajuns în culmea disperării pentru că ne-a expirat certificatul de producător la finalul lunii iunie şi acum ne trebuie altul nou pentru a putea merge cu produsele în piaţă. Nu putem comercializa nimic fără acest certificat pentru vin în control şi ne dau amenzi şi ne confiscă şi marfa. Acum a început sezonul la castraveţi şi ni se strică în curte sau îi dăm la păsări. Culegem o zi, alta  una nu, îi mai lăsăm să crească. E groaznic pentru că am muncit atâta”, a declarat Maria Dijmărescu.

Au avut certificat

Producătorii nu înţeleg de ce nu li se eliberează certificatul de la primărie aşa cum s-a întâmplat şi până acum. Chiar ieri au fost la primărie şi s-au eliberat zeci de certificate de producător, dar ei nu au primit. „Până acum primeam certificat fără nicio problemă, iar acum nu mai vor. A venit şi o comisie să verifice. Nu ne deranjează acest lucru pentru că nu avem ce să ascundem, dar până acum nu au venit. Ne-au dat aşa certificatele. Acum s-au sucit. Astăzi au dat zeci de astfel de certificate numai nouă nu ne-au dat şi nu înţeleg de ce. Avem o mie de fire de roşii, 500 de castraveţi, ardei kapia, vinete şi alte produse”, a declarat Ovidiu Manolache.

Familiei Dijmărescu i s-a spus de la primărie că trebui să-şi facă societate dacă are solarii sau să cultive legumele în aer liber. „Ni s-a spus de la primărie o aberaţie. Ne-au zis că dacă nu am avea solarii ne-ar dat certificat, aşa nu, că trebuie să ne facem societate. Am fost la Direcţia de Finanţe şi nu este adevărat. Am zis că dacă dăm folia jos de pe solari ne dau certificatul. Nu putem face asta pentru că am investit zeci de milioane şi nu ne batem joc de munca şi banii noştri pentru că noi nu am luat fonduri”.

Gogălniceanu. Legumele sunt din Moldova

Primarul din comuna Turcineşti, Vasile Gogălniceanu, susţine că s-a schimbat legislaţia şi a cerut lămuriri la Direcţia de Finanţe şi la Direcţia Agricolă. Edilul a ţinut să precizeze că respectiva familia vrea să fie trecute pe certificatele de producători cantităţi de legume mai mari pentru a-şi justifica marfa adusă din Moldova. ”Noi nu am avut probleme de acest gen cu producătorii. Peste 90% dintre aceştia şi-au primit certificatele. Această familie a venit cu ameninţări că ne dau foc dacă nu le dăm documentele să-şi poată lua masă în piaţă şi să poată comercializa produsele pe care le aduc din Moldova. Ei au trecut în solicitare sute de kilograme de produse sau chiar tone şi e imposibil să le scoată din cultura lor. Aduc marfă din Moldova şi să aibă acoperire. Am avut probleme cu ei şi în anii trecuţi şi am mai redus cantităţile de pe certificat. Am înţeles că dacă au solarii trebuie să-şi facă societăţi şi am cerut şi noi informaţii de la alte instituţii. De exemplu când am fost în control i-am întrebat unde este ceapa şi ne-au zis că pe acolo pe undeva”, a declarat primarul Vasile Gogălniceanu.

După ce va primi răspuns de la instituţiile abilitate edilul le va elibera certificatul de producător, dar pentru cantităţi rezonabile.

Vizualizări: 316

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: