Admitere doar pe baza mediilor de la bacalaureat

Universitatea ”Constantin Brâncuși” (UCB) din Târgu Jiu schimbă criteriile de admitere din această toamnă. Notele din timpul liceului nu vor mai fi luate în considerare la calcularea mediei de admitere pentru absolvenții care vor să pășească începând de anul viitor la una dintre facultățile instituției de învățământ superior din municipiu. Se va pune bază doar pe mediile de la bacalaureat, acest examen devenind unul credibil.

Elevii care sunt acum în clasa a XII-a trebuie să se pregătească intens pentru examenul de bacalaureat pentru a obține note cât mai mari. Asta pentru că din această vară universitățile nu vor mai lua în considerare mediile obținute în timpul liceului. La  unele din aceste norme, prevăzute printr-un ordin al Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului se va alinia și UCB din Târgu Jiu.

Astfel, dacă anul trecut la media de admitere la una dintre facultățile din municipiu se ținea cont în proporție de 10% de media de la examenul de bacalaureat și în proporție de 90% de mediile din timpul liceului, începând din această vară se vor lua în calcul doar mediile de la examenul de bacalaureat, în acest fel devenind un examen de admitere la facultate.

În plus, la anumite facultăți din cadrul UCB se vor introduce probe eliminatorii. ”Anul acesta admiterea se va face doar pe baza mediilor de la examenul de bacalaureat, cu excepția Facultății de Sport, unde vor fi probe sportive eliminatorii și a Facultății de Asistență Medicală Generală, unde va fi susținut un test grilă din biologia clasei a IX-a”, spune Mirabela Tufan, purtătorul de cuvânt al UCB din Târgu Jiu.

În inițierea acestui ordin, reprezentanții Ministerului Educației au susținut că mediile din liceu nu sunt relevante, având în vedere că există diferențe destul de mari de la un liceu la altul.

Examenul nu este obligatoriu

Deși în acest ordin sunt prevăzute la admitere probe scrise și orale pentru testarea cunoștințelor, reprezentanții instituției de învățământ superior din Târgu Jiu spun că acestea nu sunt obligatorii. De asemenea, un candidat poate fi admis și înmatriculat ca student la cel mult două programe de studii concomitent, indiferent de instituțiile de învățământ care le oferă. Media minimă de admitere la studii universitare de licență, master și doctorat nu poate fi mai mică de 5.00.

Un alt articol prevede că Instituțiile de învățământ superior au obligația să restituie, după afișarea rezultatelor finale, în cel mult 48 de ore de la depunerea cererii și necondiționat, fără perceperea unor taxe, dosarele candidaților respinși sau ale celor care renunță la locul obținut prin admitere.

LOCURI

Pentru anul universitar 2012-2013 au fost solicitate de UCB peste 1200 de locuri la buget și la forma cu taxă. Astfel, pentru licență numărul locurilor solicitate pentru buget sunt de 470, iar numărul celor de la taxă este de 740. De asemenea pentru studii de masterat se vor propune 260 de locuri la buget și 310 la taxă.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: