Afacerist din Gorj, după gratii. Condamnat cu executare!

Unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Gorj de acum un deceniu este de joi seara în spatele gratiilor, având de executat o pedeapsă pe care nici măcar dușmanul său de moarte, Doru Șerban (Habitu), nu o spera atât de mare. Dan Radu Floarea este la pușcărie după ce a fost condamnat definitiv la o pedeapsă privativă de libertate după unul dintre cele mai mari „tunuri” pe care le-a dat cu firma sa, Tech Safety, firmă intrată în faliment în ciuda afacerilor de milioane de euro derulate la începutul anilor 2000.

Dan Radu Floarea a primit o condamnare de 3 ani de închisoare pentru o afacere pe care a derulat-o cu o subunitate din cadrul Electrica, dar perioada pe care acesta o va petrece în spatele gratiilor este mult mai mare. Pentru că este deja recidivist, având o condamnare cu suspendare și în dosarul „Peștișani”, instanța de judecată a contopit pedepsele și a rezultat acum una de 4 ani, 6 luni și 20 de zile, care, joi seara a și fost pusă în aplicare.

Polițiștii gorjeni au mers acasă la Floarea și l-au ridicat imediat după ce a fost emis mandatul pe numele acestuia, fostul afacerist fiind dus apoi direct la Penitenciarul Târgu Jiu. Pedeapsa primită de acesta vine după ce Curtea de Apel București a respins contestația sa și a altor inculpați din dosar la sentința dată anul trecut de Tribunalul București, instanță la care s-a judecat procesul pe fond.

Alți inculpați, alte pedepse

Ancheta instrumentată de procurorii DNA a vizat alți trei inculpați, singurul care nu a primit o pedeapsă cu executare fiind Dumitru Măruță, fostul administrator de la Tech Safety. El a fost condamnat la 3 ani de închisoare, executarea fiind suspendată și înlocuită cu un termen de încercare de 4 ani, timp în care are obligația să presteze și muncă în folosul comunității la Primăria Târgu Jiu.

După gratii va trebui să stea, în schimb, un fost director al Electrica, Nicolae Coroiu, care a fost condamnat la 5 ani cu executare. Cu o pedeapsă de 7 ani de închisoare cu executare s-a ales și Cătălin Voicu, fost senator PSD, fost general al Serviciului de Pază și Protocol și…fost consilier prezidențial la Cotroceni în vremea lui Ion Iliescu. El nu mai ajunge însă în spatele gratiilor pentru că a ispășit pedeapsa în cadrul unei alte condamnări suferite într-un alt dosar penal.

 

Afacerea cu adaos de 2500%

Nașul lui Floarea este cel care trăgea sforile de la Cotroceni pentru ca finul său de la Târgu Jiu să livreze echipamente de protecție a muncii la diverse unități de stat, mai ales că în 2004, dar și câțiva ani după, erau la modă astfel de „afaceri”. Subunitățile Electrica, în fruntea căreia se afla Coroiu, au cumpărat de la Tech Safety salopete și mănuși cu un adaos de aproape 2500%, care ar face și mafioții din Sicilia să moară de ciudă că nu au și ei parte de un astfel de profit.

La momentul declanșării anchetei DNA comunica, printre altele, că, în derularea acestei afaceri, „nu s-a organizat sau derulat vreo procedură de achiziţie publică, s-a desemnat furnizorul prin încredinţare directă, fără a exista vreo selecţie; nu a existat o negociere, preţul fiind stabilit potrivit propriilor interese ale furnizorului, acesta fiind mult supraevaluat”. Altfel spus, Floarea a primit exact suma pe care a cerut-o, unitățile de stat plătind în regim de urgență cele 77 de facturi emise de acesta pentru o afacere care duhnea de la o poștă ca fiind „penală”. Și asta doar pentru că de la Cotroceni nașul Cătălin Voicu punea mâna pe telefon și „rezolva” problema extrem de rapid.

„Prin aceste intervenţii, Voicu Cătălin a înlesnit infracţiunea de abuz în serviciu săvârşită de funcţionarii din cadrul ELECTRICA S.A., ELECTRICA SERV S.A., SISE Moldova, facilitând producerea prejudiciului de 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro. În perioada 2004-2005, inculpatul Floarea Radu Dan, în calitate de acţionar al SC TECH SAFETY SA, împreună cu administratorul Măruţă Ion Dumitru şi în înţelegere cu directorul general al ELECTRICA SA - Coroiu Nicolae şi Voicu Cătălin, ştiind că nu s-au organizat proceduri de achiziţie publică, a efectuat livrări de produse către SISE Moldova în cantităţi foarte mari (14.750.685 lei fără TVA), cu preţuri la care s-au practicat adaosuri comerciale până la 2.490,93%, în scopul obţinerii de foloase patrimoniale, prin aceasta înlesnind cauzarea unui prejudiciului sus menţionat”, arăta DNA la finalizarea cercetărilor.

Acum instanța a dispus ca inculpații, în solidar, să despăgubească unitatea de stat cu suma de 1,4 milioane euro, fiind însă greu de crezut că, la cum stau lucrurile în România, cineva va scoate vreun ban din buzunar pentru huzurul de acum un deceniu și jumătate.

Vizualizări: 24,486

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: