Află noutăţi de la întâlnirea sindicatelor cu ministrul Videanu

Întâlnirea de luni seara dintre sindicaliştii din Federaţia Naţională Mine Energie şi ministrul economiei Adriean Videanu s-a finalizat cu veşti ce pot fi considerate cel puţin bune pentru angajaţii viitoarei Electra din Gorj. Două dintre sucursalele noii companii vor avea sediul la Târgu Jiu. Liderul FNME, Marin Condescu, a discutat şi despre posibila reangajare a câtorva sute de mineri, dar nu în Oltenia, ci la Abrud, pe fondul cererii tot mai mari la export de minereu de cupru. În discuţii a intrat şi problema datoriile unor instituţii din ţară către SNLO.

Discuţiile de la Bucureşti dintre sindicaliştii conduşi de Marin Condescu şi Adriean Videanu au durat mai bine de trei ore, timp în care subiectele abordate au fost diverse. Cel mai important pentru Gorj vizează posibilitatea existenţei la Târgu Jiu a două din cele patru sucursale pe care viitoarea companie Electra le va avea în structura sa. „La începutul lunii mai va fi definitivată organigrama şi structura Electra, o companie care va avea patru sucursale. Cea pentru producţia pe hidro va avea sediul la Râmnicu Vâlcea, cea pe nucleară va fi găzduită la Cernavodă, cea minieră va fi la Târgu Jiu şi tot aici am propus să fie şi cea termo, pentru care o altă opţiune o reprezintă locaţia de la Turceni. Cert este că ambele, şi termo şi minieră vor fi în Gorj”, a menţionat Condescu.

Soluţii pentru datoriile către SNLO

Liderul sindical menţionează că Ministerul Economiei s-a angajat ca până la 1 Mai să publice în Monitorul Oficial bugetele de venituri şi cheltuieli ale societăţilor ce vor face parte din Electra. De asemenea, până pe 10 mai, Ministerul Economiei, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul de Finanţe vor căuta soluţii pentru ca suma de 178 de milioane de lei datorată de mai multe consilii locale şi judeţene din ţară Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia să fie achitată pentru a se evita un blocaj financiar, spune Condescu. „Este o sumă imensă, cu care SNLO creditează multe dintre autorităţile locale. Lucrurile au tot fost tărăgănate, dar nu mai pot fi lăsate aşa şi, de aceea, am cerut un termen fix pentru rezolvarea problemei. Ni s-a spus 10 mai, aşteptăm data respectivă”, spune acesta.

Mineri reangajaţi la... Abrud

Preşedintele FNME declară, de asemenea, că după discuţiile purtate cu Videanu, îi poate asigura din nou pe membri de sindicat că în noua companie energetică niciunul dintre salariaţi nu va câştiga mai puţin decât la actualele locuri de muncă. „Aşa cum am mai spus-o, nimeni nu va pierde din drepturile actuale pe care le are. Pentru aceeaşi meserie, funcţie şi pregătire în ramura de activitate va fi un salariu egal”, a menţionat Condescu, discuţiile pe această temă purtându-se în contextul în care angajaţii din Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, inclusă în Electra, au salarii mai mici decât minerii care aparţin de Complexurile Energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, incluse şi ele în noua companie energetică.

Acesta a avut discuţii cu Adriean Videanu şi despre posibila reangajare a câtorva sute de mineri în sistemul din care au fost daţi afară, fiind pentru prima dată în ultimii ani când există posibilitatea redeschiderii unei exploatări miniere. Din păcate aceasta nu este una de la Gorj, ci de la Abrud, unde mina de cupru ar putea să îşi suplimenteze numărul de angajaţi cu circa 400 de persoane, de problema respectivă, din punct de vedere legislativ, urmând să se ocupe directorul Direcţiei Miniere din minister, Sorin Găman, gorjean la origini. „S-au făcut reduceri de personal atunci când cererea era minimă, dar acum lucrurile stau altfel, toată producţia merge la export, există cerere şi sunt condiţii pentru a angaja 400 de oameni pe o perioadă mai îndelungată de timp. Există o linie de exploatare şi sperăm ca în curând să avem un număr dublu de salariaţi acolo”, declară Condescu.

Se redeschid mine?

Liderul sindical afirmă că în negocierile avute cu ministrul economiei a fost analizată posibilitatea redeschiderii altor câteva mine din ţară, discuţiile fiind încă la început. Condescu susţine că minele din Rodna, Băiţa, Borşa şi Brad au şanse să fie redeschise în cursul acestui an, în funcţie de cererea existentă pe piaţă. „Unele dintre ele sunt în conservare, altele au activitatea sistată pe fondul lipsei cererii de pe piaţă. Împreună cu Ministerul Economiei cred că vom găsi soluţii pentru redeschiderea unora dintre ele, ceea ce presupune şi reangajarea unei părţi din personalul trimis acasă în anii trecuţi, o decizie finală în acest sens încă nefiind luată”, afirmă preşedintele FNME.

Vizualizări: 95

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: