Agricultorii afectaţi de inundaţii, scutiţi de la impozite

Agricultorii gorjeni care au înregistrat pierderi din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile ar putea fi scutiţi de plata impozitului. Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţatelor, norma de venit se reduce dacă fermierii au înregistrat pierderi de peste 30%. Primăriile din Gorj au consemnat în procese verbale pagubele produse de inundaţiile care au avut loc în lunile aprilie-mai. Potrivit datelor colectate de către Direcţia Agricolă, la nivelul judeţului nostru aproximativ 300 de hectare cu grâu şi porumb au fost afectate de inundaţii.

Direcţia Agricolă Gorj a transmis la minister situaţia privind culturile agricole afectate de inundaţii. ”La nivel judeţului Gorj, 100 de hectare de grâu şi 200 de hectare de porumb au fost afectate de inundaţiile care au avut loc în lunile aprilie-mai. Aşteptăm să vedem când se vor stabili normele de venit pentru a se interveni acolo unde este cazul. Dacă pierderile sunt de peste 30% impozitul pe venitul din activităţile agricole se reduce proporţional cu gradul de calamitate al producţiei agricole”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.

Pentru a beneficia de scutire de la impozit, agricultorii trebuie să întrunească următoarele condiţii cumulativ: impozitul a fost stabilit pe bază de norme de venit; pentru producţia agricolă nu au fost încheiate poliţe de asigurare; producţia a fost calamitată în proporţie de peste 30%.  Conducerea Direcţiei Agricole Gorj spune că cei care au culturile asigurate vor fi despăgubiţi de firmele respective. Pentru anul trecut, norma de venit pentru gorjenii care au peste 2 hectare de cereale a fost stabilită la 239 de lei.

Un alt act normativ vizează acordarea unui ajutor de minimis pentru serele şi solariile afectate de fenomenele hidrometeorologice din lunile mai-aprilie. „Tot pentru intemperii a mai apărut o hotărâre prin care s-a aprobat un ajutor de minimis în vederea compensării efectelor fenomenelor nedorite în spaţii protejate. Cuantumul sprijinului financiar este de 27 lei/mp pentru geam la sere şi 3 lei/mp pentru folie de plastic pentru solarii. Sumele pentru ajutorul de minimis se asigură într-o singură tranşă începând cu data de 15 august”, a mai precizat Dan Tănăsescu.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: