Agricultorul Cristian Popa cultivă legume din seminţe de Olanda

Cristian Popa este din Leleşti şi începând din acest an se ocupă de cultivarea legumelor. Acesta nu provine dintr-o familie cu experienţă în agricultură şi lucrează ca funcţionar public. Deşi este la început de drum, el speră să obţină recolte bune în ciuda faptului că nu practică o agricultură mecanizată. Cu toate ca munca sa dă roade, iar solarul său arată ca cel al unui producător cu experienţă în agricultură, Cristian Popa este nemulţumit de criteriile impuse pentru acordarea fondurile nerambursabile. Dacă vreţi să aflaţi care sunt satisfacţiile şi insatisfacţiile acestui producător urmăriţi emisiunea “Ora de agricultură”, sâmbătă la Gorj Tv, începând cu ora 10.00.

Cristian Popa, în vârstă de 41 de ani, este un producător aflat la început de drum. Deşi nu practică o agricultură mecanizată, acesta speră să obţină recolte bune pentru că foloseşte seminţe din Olanda şi aplică tratamente costisitoare. În solarul de peste 400 mp cultivă salată verde, ridichii, ceapă, roşii şi ardei. Cristian Popa spune că îşi va vinde legumele abia atunci când vor fi dezvoltate corespunzător. De exemplu, ridichile vor fi vândute doar atunci când vor deveni la fel de mari ca o minge de ping-pong. “Nu provin dintr-o familie cu experienţă în agricultură. Atât eu cât şi soţia suntem funcţionari publici. Acesta este primul an în care ne ocupăm de cultivarea legumelor. La această nouă îndeletnicire au contribuit foarte mult reducerile salariale. Ne-am învăţat cu un anumit standard de viaţă şi trebuia să facem ceva pentru a ne păstra nivelul de trai. Cultivarea legumelor nu este o muncă foarte grea. În momentul de faţă practic o agricultură semirudimentară. Spun asta pentru deşi am iluminat şi apă curentă nu am automatizări. Dacă aş avea bani pentru modernizarea solarului nu ar trebui să muncesc mai mult de o jumătate de oră pe zi”, a declarat Cristian Popa.

Vârsta, un impediment pentru accesarea de fonduri

Cristian Popa este nemulţumit de condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească pentru a accesa fonduri nerambursabile. “Pentru mine vârsta este un impediment pentru accesarea fondurilor nerambursabile. Dacă aveam 39 de ani şi 11 luni, primeam 25.000 de euro, în doi ani. Dacă am mai mult cu câteva luni primesc doar 7.500 de euro în cinci ani. Nu mi se pare normal să fie această diferenţă. Era corect ca sumele de banii să fie apropiate, iar măsurile să fie făcute pentru categorii mai apropiate de vârstă”, a declarat Cristian Popa. Acesta spune că şi alte subvenţii sunt greu de obţinut. “În urmă cu câteva luni a apărut o subvenţie pentru producătorii autohtoni de roşii, însă te condiţionează să dai minim 8 tone de roşii, ceea ce pe mine ca întreprinzător începător mă sperie. De asemenea, subvenţia este condiţionată de existenţa unui contract cu un procesator, iar la nivelul Olteniei nu există un procesator de tomate”, a mai precizat Cristian Popa.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: