Alin Drondoe: „Am fi mers şi în mâini numai să terminăm cursa!”

Pentru mulţi dintre atleţi crosul montan este un sport destul de greu, având în vedere traseul variat de alergare şi mai ales altitudinea la care se aleargă. Nu însă şi pentru sportivii de la Pandurii, mulţi dintre ei obişnuiţi cu traseul variat pe care aleargă pe Dealul Târgu Jiului, acolo unde se pregătesc zi de zi. Deşi nu au condiţiile cele mai bune de pregătire, nici echipament adecvat şi nici bani pentru concursurile la care participă, aceştia reuşesc totuşi să facă performanţă doar cu ambiţie şi cu foarte multă muncă.

Alergarea montană este extrem de grea după cum au povestit doi dintre componenţii lotului naţional de cros montan, Alin Drondoe şi Daniel Lungulescu. Iar la Izvorul Mureşului terenul a fost unul extrem de abrupt chiar dacă altitudinea e de doar 1000 de metri: „Am avut în jur de 1300 de metri de urcare şi decât 700 de metri de coborâre dar terenul era foarte abrupt.  S-a alergat pe munte, în zone special amenajate pentru concurs dar pe teren accidentat nu pe drumuri sau căi speciale de acces”, a povestit Alin Drondoe care a venit pe locul trei la juniori.

La juniori s-au alergat trei astfel de curse de urcare şi coborâre în timp ce la seniori s-a alergat dublu, şase ture. Concurenţa nu a fost foarte mare pentru că crosul montan nu este un sport care să atragă deoarece implică foarte multă muncă pentru pregătirea competiţiilor iar condiţiile de concurs sunt dintre cele mai vitrege.

Crosul montan nu are secrete pentru gorjeni

Alin Drondoe nu s-a pregătit decât foarte puţin anul trecut la munte, la Piatra Arsă, dar a reuşit totuşi să se claseze din nou pe podium: „Anul trecut eu am mai făcut pregătire la munte, la Piatra Arsă, unde am fost în cantonament şi am reuşit să iau şi medalie de argint la crosul montan”, a povestit acesta menţionând că nu este deloc uşor să alergi cros montan fără pregătire adecvată: „Este foarte greu mai ales că se urcă destul de mult şi este obositor şi pentru cei care merg, dar pentru noi care alergăm”. Dar gorjenii au o strategie a lor în astfel de concursuri şi ştiu care sunt secretele pentru probleme montane: „Secretul în alergarea montană este însă să iei un avans de la începutul probei şi atunci când noi nu mai putem nici cei care vin din urmă nu mai pot. Apoi vine coborârea şi nu mai au şanse să te prindă, e o strategie care se aplică la astfel de competiţii. Dar acum, având în vedere şi faptul că nu ne-am pregătit deloc la munte, ne-au lăsat picioarele rău de tot, mai ales pe ultima tură dar nu ne-am lăsat, am fi mers şi în mâini numai să terminăm cursa”.

S-au pregătit doar pe dealurile din Târgu Jiu

Calificat şi el pentru Campionatul European din Bulgaria, Daniel Lungulescu, crede că şi pregătirea la altitudine are rolul său în astfel de concursuri. „Am reuşit să ne calificăm fără să ne fi pregătit la munte ci doar aici la Târgu Jiu, pe dealuri. Ca şi urcare pe dealuri poate să semene traseul de aici nu cel montan pentru că putem urca de câte şapte sau opt ori şi ajungem la aceiaşi distanţă dar nu e altitudinea necesară. E altceva să te pregăteşti la munte pentru că e altitudine mare şi nici nu e atât de cald ca aici”.

Practic selecţia aceasta reprezintă cea mai mare performanţă a grupei de atleţi de la Pandurii, deoarece patru sportivi calificaţi la Campionatele Europene nu au mai avut în generaţia actuală. „E prima dată când reuşim să ne calificăm şi asta ne motivează să ne pregătim şi mai bine pentru când vom merge acolo în Bulgaria”, a mai spus Lungulescu, care va alerga în cursa rezervată seniorilor.

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: