Amendă de 1.000 RON pentru un afiş lipit ilegal

Şeful unei organizaţii politice din Ciuperceni nu a avut de lucru şi a reclamat la poliţie furtul unui afiş electoral de pe un stâlp de electricitate. Poliţiştii au sesizat că afişul furat a fost lipit într-un loc nepermis de lege, astfel că l-au amendat cu o mie de lei pe cel care l-a lipit. Poliţia nu a specificat despre ce partid este vorba.

Poliţia a aplicat la finele săptămânii trecute prima amendă de o mie de lei pentru un afiş lipit fără respectarea normelor legale. Prin această măsură, poliţia vrea să dea un semnal cu privire la faptul că nu va tolera încălcarea legilor electorale.

Stâlpii, pomii şi gardurile sunt însă ticsite de afişe, pentru că acesta sunt în general lipite noapte şi este greu să afli cine este autorul. Ghinionistul din Ciuperceni a fost turnat chiar de şeful lui de partid. Astfel, joi, 29 octombrie, poliţiştii din cadrul Postului de poliţie Ciuperceni au fost sesizaţi de către preşedintele unei organizaţii politice locale, despre faptul că a constatat dispariţia unui afiş electoral, ce se afla montat pe un stâlp al reţelei electrice din satul Peşteana-Vulcan. Poliţiştii au întrebat cine a lipit afişul dispărut şi au aflat că este vorba de Nicolae P., localnic. Pe parcursul verificărilor, Nicolae P. nu a prezentat acordul scris prin care să fie atestat faptul că avea permisiunea de a afişa materiale de propagandă pe acel stâlp al reţelei electrice. Întrucât persoana în cauză nu a respectat reglementările privind afişajul electoral, poliţiştii au sancţionat-o cu amendă în valoare de 1.000 lei.

Poliţiştii din cadrul Postului de poliţie Ciuperceni continuă cercetările şi pentru stabilirea împrejurărilor în care a dispărut acel afiş, urmând ca la finalizarea acestora, dosarul penal întocmit să fie înaintat unităţii de parchet competente cu propuneri legale.

Purtătorul de cuvânt al CEZ Distribuţie Gorj, Dan Popescu, spune că lipirea afişelor peste semnele de avertizare este chiar periculoasă: “Nu avem ce face. Este campanie electorală şi fiecare încearcă să îşi promoveze favoriţi cum crede. Pe lângă faptul că stâlpii de electricitate arată urât tapetaţi cu tot felul de afişe, acestea acoperă avertismentele pentru populaţie şi acest lucru poate duce la producerea de accidente”, a declarat Dan Popescu.

Start la campania electorală ilegală

Zeci de afişe electorale de toate culorile au apărut în cele câteva zile scurse de la debutul campaniei electorale în locuri în care legea interzice clar acest lucru. De la pomii de pe marginea drumului, la stâlpii de susţinere sau, mai grav, la indicatoarele rutiere, nimic nu a scăpat de zelul lipitorilor de afişe.

Poliţia avertizează partidele politice să respecte legea. “Legea prevede ca afişele electorale să fie aplicate doar în locurile special amenajate de autorităţile locale. Lipirea acestora în altă parte, cum ar fi staţii de autobuz, pomi, indicatoare rutiere etc. se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.500 lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, inspectorul principal Daniel Tică.

Şi reprezentanţii altor instituţii publice fac apel la cei implicaţi în campania electorală să nu lipească afişe în altă parte. “Dacă afişele sunt aplicate pe copaci cu aracet, nu e o problemă. După ce se termină campania, vom lua legătura cu autorităţile locale şi le vor îndepărta. Să nu le aplice însă cu toporul... Ideal şi civilizat ar fi să se folosească numai de panourile speciale dar nu avem ce face”, a declarat Gheorghe Sanda, comisarul şef al gărzii de mediu Gorj.

Vizualizări: 434

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: