Ameninţat şi hărţuit pentru a părăsi postul de comisar şef

Comisarul de mediu Ovidiu Ilie acuză actuala putere de presiuni fără precedent pentru a fi schimbat din funcţie. Ilie este comisar şef la Garda de Mediu Gorj, post râvnit de Ion Tudor, fostul şef al Poliţiei Locale. Tudor este acum adjunct în Garda Naţională de Mediu, dar coordonează şi filiala de la Gorj. Ca să scape de Ovidiu Ilie, l-a detaşat la Vâlcea. Acesta a contestat în instanţă decizia şi a obţinut câştig de cauză. Degeaba, însă. După numai câteva zile a fost din nou detaşat, de data asta la Buzău, să-i fie învăţătură de minte. Ovidiu Ilie susţine că nu putea fi încă o dată detaşat şi că este vorba de o încălcare a legii. Ion Tudor a preluat deja conducerea Gărzii de Mediu Gorj, prin cumul de funcţii cu postul de la Bucureşti, dar nu doreşte să comenteze acuzaţiile lui Ovidiu Ilie.

Comisarul Ovidiu Ilie este ţinta unor presiuni venite de la nivel naţional din cauză că nu vrea să renunţe la şefia Gărzii de Mediu Gorj. Acesta a revenit la conducerea instituţiei după ce a câştigat în instanţă suspendarea deciziei prin care fusese transferat la Vâlcea. Cu toate acestea, în prezent, actele Gărzii de Mediu Gorj sunt semnate de către Ion Tudor, comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu. Ovidiu Ilie e decis să sesizeze acest aspect Curţii de Conturi. “Domnul Tudor vine dimineaţa semnează ilegal actele instituţiei şi apoi pleacă. Sunt decis să sesizez Curtea de Conturi în legătură cu acest aspect”, a declarat Ovidiu Ilie.

Comisarul consideră că toate aceste probleme au apărut din cauză că Ion Tudor intenţionează să preia conducerea instituţiei. “Sunt sigur că domnul Tudor vrea să vină aici definitiv, altfel nu-mi explic de ce se fac atâtea presiuni asupra mea ca să renunţ la această funcţie de conducere pentru care am dat concursuri la fiecare schimbare de guvern. E ceva dubios la mijloc. Ion Tudor îndeplineşte atât funcţia de Comisar General Adjunct la Bucureşti (cu salariul adecvat), coordonează activitatea Comisariatului Judeţean Gorj (în baza unei decizii care este suspendată de către o instanţă) şi este suspendat şi din funcţia de şef al Poliţiei Locale Târgu Jiu. Nu am informaţii însă dacă îşi mai primeşte şi pensia”, a precizat Ovidiu Ilie.

Ameninţat de şefi să-şi părăsească postul

Deşi a câştigat în instanţă suspendarea deciziei de transferare la Vâlcea, Ovidiu Ilie a fost din nou mutat, în urmă cu câteva zile, dar de această dată la Buzău. Comisarul spune că de aproximativ o lună reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu încearcă prin diferite mijloace să-l facă să-şi părăsească postul. “În data de 26 septembrie 2012 a fost emisă de către Comisarul General al Gărzii de Mediu o decizie politică, nelegală, prin care eram înlocuit din  funcţie începând cu a doua zi. M-am adresat instanţei de judecată, iar Curtea de Apel Craiova a suspendat decizia prin care eram înlocuit fără motiv. De la data pronunţării sentinţei favorabile şi până în prezent, am fost ameninţat şi supus presiunilor să părăsesc aceasta funcţie, atât de către directorul de cabinet al Comisarului General, cât şi de Comisarul General însuşi. Mi s-a repetat că nu am susţinere politică şi că trebuie să plec. Nu am răspuns presiunilor şi m-am supus hotărârilor judecătoreşti şi legii, iar drept consecinţă în data de 17 octombrie 2012, Comisarul General a emis o nouă decizie prin care am fost delegat pe o funcţie de execuţie la Comisariatul Judeţean Buzău”, a declarat Ovidiu Ilie.

Acesta a mai precizat că nu va merge la Buzău întrucât deţine deja o hotărâre judecătorească prin care se suspendă delegarea şi ca atare orice act administrativ emis cu acelaşi conţinut este nul de drept. “Şi aceasta decizie este abuzivă şi inoperabilă, întrucât contravine hotărârii judecătoreşti pronunţate. Mi s-a comunicat chiar că diurna este de 13 lei. Ba mai mult, am primit decizia în data de 17 octombrie şi tot în aceeaşi zi trebuia să fiu prezent la Buzău. Toate aceste acţiuni sunt şicanatoare şi îmi întăresc convingerea că au conotaţie politică”, a menţionat comisarul.

Nu cedează presiunilor

Ovidiu Ilie spune că nu va ceda presiunilor întrucât şi-a făcut meseria aşa cum trebuie, Garda de Mediu Gorj având foarte multe realizări. “Am fost ameninţat că voi fi scos din birou cu poliţia. Nu voi ceda presiunilor, însă voi face cunoscută această situaţie comisiilor parlamentare, organizaţiilor neguvernamentale, organismelor europene şi organelor judiciare. În urma concursului pe care l-am promovat la ANFP Bucureşti în anul 2010, am fost numit în funcţia publică de conducere de prim-comisar la Comisariatul Judeţean Gorj al Gărzii Naţionale de Mediu. În toată această perioadă Comisariatul Judeţean Gorj a avut o activitate foarte bună, clasându-se printre judeţele fruntaşe în ceea ce priveşte principalii indicatori (de exemplu la semestrul I 2012 locul 9 pe ţară, iar la trimestrele I-III locul 8 pe ţară)”, a declarat Ovidiu Ilie.

NO COMMENT

Ion Tudor, comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, a refuzat să comenteze situaţia chiar dacă a fost acuzat de faptul că a provocat problemele. “Este treaba domnului Ilie ce consideră. Eu nu sunt aici de capul meu. Pentru orice lămurire privind Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Gorj puteţi contacta biroul de presă al Gărzii Naţionale de Mediu. La Garda Naţională de Mediu s-a impus o disciplină pe care eu o respect”, a precizat Ion Tudor.

PRECEDENT

Şi directorii Direcţiilor Agricole din Gorj şi din ţară sunt supuşi aceluiaşi tip de presiuni, fiind detaşaţi la sute de kilometri de localitatea de domiciliu, dacă refuză să demisioneze. Jumătate dintre ei au intrat în concedii medicale.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: