Amenzi pentru Burlan, Trotea şi Graure, dacă nu reduc arieratele

SNLO şi complexurile energetice din Gorj sunt obligate să ia noi măsuri dure pentru reducerea arieratelor, chiar dacă asta înseamnă limitarea salariilor. Guvernul a adoptat vineri o ordonanţă de urgenţă care impune companiilor de acest tip un control mult mai strict al costurilor. Măsurile nu trebuie luate pe loc, ci începând cu fundamentarea bugetelor de venituri şi cheltuieli pe anul 2012.

Creşterea salariilor în companiile de stat va fi posibilă începând de anul viitor numai în măsura în care creşte productivitatea muncii. Astfel, în bugetele de venituri şi cheltuieli din 2012 fondul de salarii poate creşte cu maxim 60% din creşterea productivităţii muncii, iar prevederea bugetară nu va putea fi sub nicio formă depăşită. Câştigul salarial mediu brut reglementat de ordonanţă se referă la toate tipurile de venituri, inclusiv prime şi bonificaţii. O reducere a veniturilor va impune companiilor reducerea costurilor, acestea neavând voie să înregistreze noi pierderi.

Obligaţi să scape de arierate în 2012

Cele mai dure măsuri se referă însă la recuperarea arieratelor, care cel puţin în cazul SNLO sunt imense.  Companiile trebuie să-şi prevadă în buget surse din care vor finanţa plata arieratelor, astfel încât „valoarea acestora înregistrată la sfârşitul anului anterior să fie achitată în totalitate în anul în curs”.

Pe lângă programul de reducere a arieratelor, companiile trebuie să aibă şi un program de reducere a stocurilor. Nerespectarea acestor programe constituie contravenţie şi de sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei. Amenzile sunt aplicabile de ANAF directorilor de companii.

Directorii, scoşi în fiecare lună la raport

Miniştrii care au în subordine companii sau regii autonome au obligaţia ca, pe lângă proiectul anual al bugetului de venituri şi cheltuieli, să depună spre aprobarea Executivului şi estimări pentru următorii doi ani. „Acest act vizează întărirea disciplinei financiare şi creşterea eficienţei în companiile de stat. Concret, la baza fundamentării bugetelor, va exista un proces de reducere a arieratelor, unul de reducere a pierderilor şi unul pentru încadrarea în cheltuielile prevăzute în buget. Avem măsuri exacte pentru reducerea stocurilor în aceste instituţii. Mai mult, vom avea un sistem de raportare a unor indicatori economico-financiari către Ministerul de Finanţe, lunar sau trimestrial. Sunt şi sancţiuni dacă nu se respectă aceşti indicatori şi nu se depun la timp raportările către Ministerul de Finanţe, între 5.000 şi 10.00 de lei', explica ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, pe 29 aprilie.

GESTIONAREA BANILOR

Directorul SNLO, Daniel Burlan, a declarat că astfel de măsuri au fost puse şi în hotărârea de guvern de aprobare a bugetului de venituri şi cheltuieli pentru societăţile de stat şi nu are nimic împotrivă. Burlan crede că aşa bugetul va fi gestionat mult mai bine. „Încă nu am intrat în posesia ordonanţei ca să o studiez, dar am cuvinte de laudă. Este un control imediat al modului de gestionare a bugetului pe care-l are societatea. Noi oricum făceam acest control“, a spus Burlan. Datoriile SNLO la stat sunt de câteva miliarde de lei vechi.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: