Americanul Dolson: „Dacă eram în America nu se întâmpla aşa ceva“

O instanţă a Judecătoriei Târgu Jiu a emis în cursul nopţii de miercuri spre joi un mandat de arestare preventivă pe numele cetăţeanului american de origine română, implicat miercuri într-un accident soldat cu doi morţi, pe raza judeţului Gorj. Acesta susţine în continuare că nu este vinovat şi că altcineva a condus maşina ce a spulberat doi căruţaşi la Plopşoru, speranţa sa de libertate legându-se de recursul pe care l-a depus deja.

Alex Dolson, de 59 de ani, domiciliat în Phoenix, Arizona, a fost prezentat direct la instanţă pentru emiterea mandatului de arestare preventivă, fără a mai fi reţinut. Sentinţa a fost dată după ore întregi de audieri şi deliberări, procesul început în jurul orelor 16.00 încheindu-se aproape de miezul nopţii. Magistratul de caz a avut nevoie de aproape trei ore pentru a pronunţa o sentinţă, după ce pe parcursul altor peste trei ore a audiat mai mulţi martori care aveau legătură cu cazul respectiv. Judecătorul de caz a decis ca Dolson să fie arestat preventiv pentru 20 de zile, cu punerea în practică imediată a mandatului, şoferul american fiind încătuşat pe loc de către poliţiştii care l-au însoţit toată ziua la audierile de la Parchet şi Judecătorie.

Dolson a precizat imediat după pronunţarea sentinţei, că se consideră în continuare nevinovat, el spunând că nu se afla la volanul maşinii de teren implicate în accident. „Cum să am eu vreo vină dacă nu am fost eu la volan. Îmi menţin declaraţia pe care am făcut-o în permanenţă, că nu am fost eu la volan. Asta este însă procedura şi voi merge în arest, n-am ce să fac altceva. Dacă eram în America nu se întâmpla aşa ceva”, ne-a precizat Dolson înainte de a fi urcat de poliţişti în maşina ce avea să-l ducă în miez de noapte spre arestul IPJ Gorj. Bărbatul neagă vehement că miercuri dimineaţa s-ar fi aflat el la volanul unei maşini de teren care a strivit o căruţă în care se aflau două persoane, un bărbat şi o femeie ce trăiau în concubinaj de mai mult timp.

La volan după câteva beri

Înainte de a se urca la volan, americanul a fost cu câţiva prieteni de-ai săi, angajaţi la firma de construcţii, la un restaurant din zona Izvoare, după care, în jurul orei 5.00 dimineaţa, pe o ploaie torenţială, au plecat spre casă cu o ladă de bere în maşină, astfel fiind asigurat şi „combustibilul” necesar pe drum. Dolson spune că nu el conducea maşina, dar amicii săi de pahar au spus la Parchet chiar şi cât a băut acesta înainte de a se urca la volan, americanul refuzând după accident să fie testat cu aparatul etilotest sau să i se recolteze probe de sânge. „Eu cum am ajuns în maşină m-a luat somnul şi acolo, pe bancheta din spate nu simţi absolut nimic, la cât de mare era maşina. Am auzit aşa ca prin vis o pocnitură şi m-am dat jos. Când am văzut căruţa lovită mi-am pus mâinile la cap şi am fugit cu frate-meu nici nu ştiu încotro. La volan era americanul, că doar el îşi conduce maşina. Fusesem toţi la băut, iar el băuse aşa, să zic, la un litru de bere…”, spune Sergiu Ferea, unul dintre pasagerii aflaţi în maşină în momentul producerii impactului.

Ştie româneşte, dar a vrut traducător

După accident Dolson nici nu a vrut să stea de vorbă cu poliţiştii gorjeni, cerând să fie anunţată Ambasada Americană la Bucureşti, lucru pe care oamenii legii l-au făcut, însă fără vreun efect pentru şoferul „străin”. Mai mult, conform procedurilor legale, poliţiştii au trebuit să îi caute lui Dolson un traducător autorizat, o gorjeancă fiind nevoită să stea apoi în permanenţă lângă acesta, deşi „americanul” vorbea româneşte şi înţelegea limba în care a crescut. Procurorul Cristina Ciobanu a menţionat că Dolson este şoferul implicat în accidentul soldat cu doi morţi, motiv pentru care a şi fost înaintată cerere oficială de la Parchet la Judecătorie pentru emiterea mandatului de arestare preventivă.

„Eu nu sunt vinovat“

Cetăţeanul american născut în Gorj şi emigrat în Statele Unite în 1982, a refuzat pe parcursul zilei să sufle în fiolă sau să îi fie recoltate probe de sânge, procurorii acuzându-l de ucidere din culpă, dar şi de sustragere de la recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. „Eu nu sunt vinovat, iar ca dovadă este faptul că nu am plecat de la locul accidentului, alţii au fugit de acolo şi acum nu-şi mai aduc aminte ce s-a întâmplat. Asta e legea în România şi nu am ce face, în America nu mi s-ar fi întâmplat aşa ceva, cu siguranţă”, a menţionat bărbatul.

Dolson a atacat cu recurs decizia de emitere a mandatului de arestare preventivă, recursul urmând să fie judecat de o instanţă a Tribunalului Gorj.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: