ANAF, mai tare ca SRI

Legile Big Brother, prin care Serviciul Român de Informaţii voia să aibă acces la comunicaţiile fiecăruia dintre noi, fie ele telefonice sau prin internet, au picat la Curtea Constituţională. Asta pentru că pretinsa luptă împotriva terorismului internaţional nu trebuie să fie făcută cu preţul încălcării drepturilor fundamentale ale omului. Argumentul că dacă nu ai nimic de ascuns, nu eşti afectat, nu ţine. Nimeni nu se simte confortabil dacă îi umblă cineva prin telefon sau calculator.

Legile numite Big Brother vor fi refăcute şi probabil că vor fi adoptate în cele din urmă, mai ales că judecătorii CCR sunt mai timoraţi după „meniul de 24 de ore” servit colegului lor Toni Greblă, nevoit între timp să demisioneze. Dar, aceste legi sunt parte a unei tendinţe mai largi a statului român de a controla tot ce mişcă. Sub pretextul luptei cu evaziunea fiscală, guvernul a aprobat un nou Cod de Procedură Fiscală, prin care băncile, cazinourile, notarii, avocaţii, agenţii imobiliari vor fi obligaţi să anunţe zilnic ANAF, după caz, lista persoanelor şi a firmelor care deschid-închid conturi, operaţiunile în lei sau valută sau tranzacţii despre care "au luat cunoştinţă" cu ocazia derulării activităţii, de peste 5.000 euro.

În fiecare zi, băncile comunică la ANAF toate persoanele care deschid conturi, fie că e vorba de un banal card pentru alocaţia copilului sau pentru pensie, fie că e un card de credit. Informaţii furnizate din oficiu pentru toată lumea, pentru că şi până acum erau comunicate la solicitarea ANAF, dacă persoanele respective erau suspecte în dosare penale. Guvernul a motivat decizia prin faptul că astfel poate să prevină evaziunea, dar şi să facă executarea silită rapidă şi eficientă.

Organele de anchetă aveau şi până acum pârghii pentru a verifica, atunci când existau suspiciuni, dacă anumite persoane comit fapte penale. Chiar trebuie să fie verificaţi toţi, chiar trebuie să prezumăm că suntem toţi suspecţi? Pe acest principiu, mâine-poimâine vom fi puşi să comunicăm zilnic de mâncăm, ca să prevenim îmbolnăvirile.

Libertatea a fost singurul câştig real al românilor după 1989. Şi singurul motiv pentru care românii înghit atâtea mizerii din partea guvernanţilor. Dacă românilor le va fi luată libertatea, guvernanţii vor avea viaţă grea.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: